Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Paul Comşa, Anca Dumitrescu

27.09.2011, 00:02 40

Producătorul american de avioane Boeing a livrat primul aparat de zbor 787 Dreamliner companiei aeriene japoneze All Nippon Airways, după trei ani de întârziere, scrie BBC News. Modelul 787 Dreamliner, un nou concept de avion de pasageri construit în principal din materiale compozite, trebuia să fie livrat în 2008, dar compania a întâmpinat diverse probleme care au culminat cu un incendiu produs la bordul aparatului în timpul testelor de zbor din ianuarie.

Pacific Investment Management (Pimco), cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, anticipează că anul viitor economia europeană va intra în recesiune şi va scădea cu 1-2%, iar economia SUA va stagna, scrie Bloomberg. PIMCO estimează că economia globală va avansa cu 2,5% în 2012 şi 2013, comparativ cu o creştere de 4% anticipată de FMI.

Agenţia de evaluare financiară Moody's apreciază că planul preşedintelui american Barack Obama de reducere a deficitului bugetar poate avea un efect pozitiv asupra ratingului Statelor Unite, dar şansele de aplicare a acestuia sunt "extrem de reduse". Moody's notează că planul lui Obama este cel mai recent dintr-o serie de propuneri care demonstrează că reducerea deficitului bugetar este obiectivul administraţiei de la Casa Albă şi al conducerilor ambelor partide politice.

Vladimir Putin trebuie să reformeze finanţele publice şi să scape Rusia de dependenţa de petrol, iar în paralel să prevină nemulţumirile sociale, în caz contrar riscând ca revenirea sa la preşedinţie să fie marcată de stagnare, ca şi cea din perioada lui Leonid Brejnev, comentează Bloomberg. Putin, în vârstă de 58 de ani, a anunţat sâmbătă că vrea să candideze în alegerile prezidenţiale din martie. Dacă va fi ales pentru al treilea mandat, el ar prelua conducerea Rusiei într-o perioadă în care încetinirea economiei mondiale pune în pericol cererea de petrol, forţa vitală a economiei ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO