Business Internaţional

Stiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu

09.04.2013, 00:01 78
 

Preşedintele Franţei François Hollande ar putea anunţa în această săptămână măsuri şoc pentru moralizarea vieţii politice în încercarea de a ieşi din scandalul de fraudă Cahuzac care a proiectat suspiciuni pe toate personajele politice, scrie La Tribune. Scandalul provocat de fostul ministru al bugetului Jerome Cahuzac riscă să ia amploare după ce televiziunea publică elveţiană a indicat că politicianul a încercat să ascundă 15 milioane de euro în Elveţia în 2009, dar banca prin care a vrut să facă transferul a refuzat. Scandalul Cahuzac s-a declanşat după ce un site de investigaţii l-a acuzat pe ministru că a ascuns bani în străinătate. Cahuzac a negat acuzaţiile de mai multe ori şi a fost susţinut în faţa atacurilor presei de preşedinte şi de ceilalţi miniştri ai cabinetului. Cahuzac a recunoscut în cele din urmă că încă mai are un cont nedeclarat în străinătate.

 

Comisia Europeană susţine schimbul automat de informaţii între ţările membre privind conturile bancare şi apreciază că este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar, în timp ce Luxemburg s-a declarat dispus să facă un pas în această direcţie, relatează AFP. „Este imposibil ca un stat membru să le blocheze pe celelalte 26. Este dificil pentru Austria să îşi menţină poziţia când restul ţărilor membre sunt pregătite să avanseze către schimbul automat de informaţii“, a afirmat luni Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarului european însărcinat cu fiscalitatea Algirdas Semeta. Traynor a arătat că în privinţa schimbului de informaţii există reguli clare în UE. „Un număr de 25 de state s-au angajat să le respecte. Dar Austria şi Luxemburg sunt singurele care refuză, în numele secretului bancar, să transmită automat informaţii referitoare la conturile rezidenţilor în UE, la solicitarea autorităţilor judiciare“, a arătat purtătorul de cuvânt. O directivă intrată în vigoare în 2013 prevede că statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informaţii sub simplul motiv că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO