Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

22.10.2012, 00:00 92

Operatorul podului Calafat-Vidin, cel de-al doilea pod peste Dunăre dintre Bulgaria şi România, va fi o companie din Bulgaria, a declarat ministrul bulgar al transportului Ivaylo Moskovski, citat de Novinite. Moskovski a afirmat că aceasta este o veste bună pentru ţara sa deoarece astfel se vor crea noi locuri de muncă, iar taxele şi impozitele vor fi plătite în Bulgaria. El a menţionat că lucrările de finisare ale podului vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, inclusiv aplicarea hidroizolaţiilor şi turnarea asfaltului. Ministrul a precizat că România trebuie să nominalizeze o echipă pentru negocierile cu Bulgaria privind compania care va gestiona podul Calafat-Vidin. Podul este construit în parteneriat de statul bulgar şi statul român, costul total al construcţiei fiind estimat la aproximativ 273 de milioane de euro. Finalizarea podului este extrem de importantă în special pentru transportatorii de mărfuri, care vor reuşi astfel să ajungă mult mai repede din statele din Vest către partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, economisind timp şi resurse.

Construcţia secţiunii bulgare a gazoductului european Nabucco ar putea începe în ianuarie anul viitor, potrivit premierului bulgar Boyko Borisov, citat de Novinite. "Nabucco este o prioritate pentru că avem o sursă nouă de gaze naturale. Este vorba de Azerbaidjan. Am anunţat Comisia Europeană că vom începe construcţia conductei de gaz Nabucco de pe teritoriul nostru", a spus Borisov. Bulgaria se numără printre cele şase ţări participante la versiunea finală, mai mică decât s-a avut în vedere iniţial, a proiectului Nabucco, denumită Nabucco West. Proiectul iniţial a fost modificat din cauza unor dificultăţi economice şi politice. Gazoductul Nabucco West va avea o lungime de 1.300 km şi va transporta gaze naturale de la graniţa Bulgariei cu Turcia către centrul Europei. Acţionarii grupului Nabucco sunt compania energetică OMV din Austria, RWE din Germania, MOL din Ungaria, Botas din Turcia, Bulgarian Energy Holding (BEH) din Bulgaria şi Transgaz din România.

Comisia Europeană (CE) susţine că ultimele două pachete de ajustare fiscală anunţate de guvernul de la Budapesta nu sunt suficiente pentru ca Ungaria să iasă din procedura de deficit bugetar excesiv, scrie Portfolio.hu. Premierul ungar Viktor Orban a menţionat că până şi banca centrală a Ungariei, instituţie pe care adesea o critică, estimează că anul viitor deficitul bugetar nu va fi mai mare de 3% din PIB. "Am solicitat Uniunii Europene să ne spună cât mai lipseşte. Şi oricare ar fi suma, vom găsi fondurile necesare", a spus Orban. De asemenea, el a precizat că va majora taxa asupra sistemului bancar, impozitele pe utilităţi şi energie şi va impune o taxă pe jocurile de noroc online. La începutul acestei luni, Ungaria a prezentat un pachet de ajustări bugetare de 397 miliarde forinţi (1,42 miliarde euro), însă fiindcă CE a considerat că acesta nu va avea impactul estimat, săptămâna trecută a fost prezentat şi al doilea pachet de măsuri, de 367 miliarde forinţi (1,31 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO