Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Mii de oameni s-au adunat duminică pe străzile capitalei ucrainene Kiev, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului ucrainean de a renunţa la pactul comercial pe care îl negocia cu Uniunea Europeană şi de a căuta legături mai solide cu Rusia, potrivit Euronews. Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko şi liderul opoziţiei Vitali Kitschko au chemat oamenii în stradă pe data de 24 noiembrie, aniversarea a nouă ani de la Revoluţia Portocalie. Autorităţile ucrainene au atribuit decizia de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană unor raţiuni pur economice.

Cel puţin 15.000 de persoane au manifestat la sfârşitul săptămânii în capitala Moldovei, la apelul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), împotriva semnării unui acord de asociere între această fostă republică sovietică şi Uniunea Europeană (UE) prevăzută pentru săptămâna viitoare, relatează AFP. Opunându-se vehement apropierii de UE, dorită de către guvernul moldovean proeuropean, manifestanţii au agitat banderole pe care se putea citi „Demisia“ şi „Ruşine“, în cursul acestui miting în capitală. Semnarea unui acord cu UE este prevăzută la Vilnius, în Lituania, în perioada 28-29 noiembrie. Parteneriatul stabileşte un cadru pentru relaţiile dintre UE şi vecinii săi din est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - cu care Bruxellesul vrea să-şi consolideze cooperarea bilaterală şi multilaterală.

Bulgaria ar putea semna un contract cu Westinghouse, filiala americană a companiei japoneze Toshiba, pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat duminică ministrul economiei şi energiei socialistul Dragomir Stoinev, relatează AFP. Este vorba de construirea unui reactor de tipul AP 1000 al Westinghouse la centrala Kozlodui, care funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti de tipul VVE, cu o capacitate de 1.000 MW fiecare. Patru reactoare sovietice de 440 MW fiecare au fost închise în 2002 şi 2006 din motive de siguranţă, la presiunea Uniunii Europene.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO