Business Internaţional

SUA ar putea pune sub acuzare agenţia de rating Standard&Poor's

SUA ar putea pune sub acuzare agenţia de rating Standard&Poor's

Autor: Anca Dumitrescu

26.09.2011, 19:41 435

Autorităţile de reglementare din Statele Unite ar putea acuza Standard & Poor's de încălcarea reglementărilor federale în domeniul instrumentelor financiare, pentru evaluarea incorectă, în 2007, a unor obligaţiuni garantate prin ipoteci, care la scurt timp s-au prăbuşit, transmite Reuters.

Acţiunea comisiei pentru burse şi valori mobiliare (SEC) împotriva S&P ar fi una dintre primele măsuri ale instituţiei împotriva unei agenţii de evaluare financiară importante, în urma crizei financiare.

Compania mamă a S&P, McGraw-Hill, a anunţat că ar putea fi obligată să plătească SEC o amendă civilă.

Investigaţia SEC are loc în condiţiile în care McGraw-Hill se pregăteşte să se separe în două companii tranzacţionate public, una care să includă S&P şi servicii de informare a pieţei şi o alta pentru activităţile de publishing.

McGraw-Hill a anunţat luni că SEC i-a trimis săptămâna trecută o notificare potrivit căreia comisia ar putea recomanda o acţiune împotriva S&P.

Problema o reprezintă obligaţiuni din 2007 cunoscute sub numele de "Delphinus CDO 2007-1", care reprezintă, potrivit unei comisii a Senatului SUA, un exemplu elocvent despre cum un instrument financiar de tipul CDU a trecut de la rating de top la "junk" (nerecomandat pentru investiţii) în doar câteva luni.

S&P a acordat rating pentru aceste obligaţiuni într-o perioadă îm care piaţa creditelor, a cărei dezvoltare a alimentat împrumuturile ipotecare şi preţurile locuinţelor, era în pragul prăbuşirii, a declarat Janet Tavakoli, expert în instrumente financiare structurate la Tavakoli Structured Finance din Chicago.

Ratingurile S&P au fost acordate pentru obligaţiuni Delphinus de 947 milioane de dolari, emise pe 2 august 2007. În cinci luni, aceste obligaţiuni erau în default tehnic, potrivit unui comunicat al S&P de la momentul respectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO