Business Internaţional

Summitul G20 stă sub semnul divizării: interesele diferite ale marilor puteri împart lumea în două

Summitul G20 stă sub semnul divizării: interesele diferite ale marilor puteri împart lumea în două

Autor: Gabriel Razi

10.11.2010, 23:50 48

Politicile anticriză diferite şi relansarea economică în douăviteze (redusă pentru statele dezvoltate şi ridicată pentru celeemergente) vor transforma summitul de două zile ce începe astăziîntr-o întâlnire foarte aprinsă ale cărei principale teme vor firelaţiile tensionate pe axa China - SUA şi "războaiele valutare",scrie agenţia Thomson Reuters.
Statele Unite se vor afla în centrul atenţiei după ce săptămânatrecută banca centrală (Fed) a decis să facă o infuzie de bani noiîn valoare de 600 mld. dolari în economie. De atunci, criticile dela mare parte din ceilalţi membri ai G20 în frunte cu Germania şiChina nu au contenit.

Politica monetară a americanilor a redeschis ferventele dezbateriîn privinţa celor mai eficiente modalităţi de relansare aeconomiilor şi de evitare a unei alte crize financiare. Criticii auacuzat autorităţile americane că nu s-au gândit la repercusiunilepe care deprecierea dolarului le va avea la nivel mondial, şi înspecial asupra ţărilor emergente precum Brazilia, care se "sufocă"din cauza intrărilor masive de capital speculativ străin.

Americanii vor duce lipsă de aliaţi
Înconsecinţă, americanii vor câştiga cu greu simpatie din parteacelorlalţi lideri în "războiul" cu China. Ţara asiatică, ce urmeazăa fi criticată de către americani pentru că îşi ţine moneda în modartificial la o valoare redusă, a urmat paşii pe care îi face deobicei înainte de marile întâlniri internaţionale.
Astfel Beijingul a lăsat moneda să se aprecieze uşor până la uncurs de 6,6353 yuani/dolar, maximul ultimilor cinci ani şijumătate. Totuşi, Statele Unite au primit susţinere din parteaaliatului său tradiţional, Marea Britanie. Ministrul de finanţeGeorge Osborne a prefaţat opiniile liderului de la Washington,precizând că o economie puternică a Statelor Unite este îninteresul tuturor. Purtătorul de cuvânt al summitului a confirmatcă spiritele s-au aprins atunci când negociatorii ţărilorparticipante au discutat prevederile cadrului instituţional decoordonare macroeconomică care îşi propune să orienteze economiamondială către creşteri economice moderate, dar sustenabile.
Politicienii prezenţi la Seul îşi propun să reformeze şi FondulMonetar Internaţional printr-o echilibrare între participaţiilestatelor suprareprezentate şi cele subreprezentate pentru alegitimiza şi credibiliza măsurile organismului internaţional.

Şi băncile sunt printrepriorităţi
Oficialii G20 au pe agendă şi instituireaunei liste cu bănci importante din ţări ca Statele Unite, Germania,Franţa sau Japonia, al căror faliment ar destabiliza sistemulfinanciar internaţional. Totuşi se pare că negocierile cu privirela numele de pe această listă vor continua şi la următorul summit.Proiectul documentului, elaborat de Consiliul de StabilitateFinanciară, include băncile Deutsche Bank (Germania), Bank ofAmerica-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase,Morgan Stanley (SUA), Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland,Standard Chartered (Marea Britanie), RBC (Canada), Santander, BBVA(Spania), BNP Paribas, Société Générale (Franţa), Mitsubishi UFJ,Mizuho, Nomura, Sumitomo Mitsui (Japonia), ING (Olanda), CreditSuisse şi UBS (Elveţia). Unele dintre aceste companii ar putea firetrase de pe lista finală.
"Este un moment critic. Avem nevoie de unitate", a adăugatsecretarul general al ONU Ban Ki-Moon.
Coreeanul din fruntea ONU a precizat că negocierile vor continua şiîn zilele următoare pentru că liderii nu au încheiat discuţiileprivind unele detalii ale comunicatului oficial care concluzioneazăfiecare summit G20. Deşi discuţiile au demarat greu, iar consensulnu este încă prezent la Seul, negociatorii spun că întâlnirile faţăîn faţă între lideri vor clarifica multe dintre divergenţeleprezente. "Întotdeauna se începe cu neînţelegeri pentru a se ajungeîn final la consens", concluzionează un oficial chinez.

Reglementările Basel III vor fi adoptate laSeul

Liderii G20 vor adopta noile reglementări financiare chiar dacăbăncile se plâng că acestea le vor reduce profiturile şi vor afectacreditarea, scrie The New York Times. Hotărârile luate la Seul vorda semnalul pentru încorporarea în legislaţiile naţionale apachetului de reglementări Basel III. Şefii băncilor centrale careau redactat acest pachet de reglementări spun că temerile băncilornu sunt justificate şi că noile reguli vor împiedica declanşarea denoi crize financiare. "Proiectul nu este finalizat, dar ce s-afăcut până acum este foarte important", spune Jean-Claude Trichet(desen), preşedintele Băncii Centrale Europene. Pentru autorităţiun sistem financiar mai puţin profitabil, dar sigur esteliniştitor, cu toate că bancherii consideră că noul set de regulile va limita abilitatea de a oferi produse financiare carestimulează inovarea şi creşterea economică. Cea mai importantăprevedere a noului pachet de reglementări se referă la capitalul pecare băncile sunt obligate să îl pună deoparte. Din 2019 jucătoriidin sistemul bancar vor fi obligaţi să aibă capital de bază care săajungă la cel puţin 7% din total, o creştere substanţială faţă deobligativitatea de 2% din prezent. În perioadele de boom economic,băncile ar putea fi obligate să îşi mărească cantitatea de activesigure până la 9,5% din total. Pentru a da timp sistemului bancarsă se adapteze, se intenţionează ca noile măsuri să intre învigoare treptat în următorii opt ani.


Agenda G20

Dezechilibre mondiale
Liderii ţărilor G20 îşi propun să micşoreze decalajele dintrestatele exportatoare şi cele puternic îndatorate. De o parte abaricadei sunt Germania şi China, principalii exportatori şi careau excedente comerciale mari, şi Statele Unite, cu un deficitcomercial foarte mare.

Valute
Dezbaterile pe tema "războiuluivalutar" dintre Statele Unite şi China vor ocupa un loc importantpe agenda liderilor prezenţi la Seul. Statele Unite au acuzat Chinacă menţine cursul de schimb al yuanului scăzut pentru a-şi ajutaexportatorii. Totuşi americanii îşi vor găsi cu greu aliaţi după cebanca centrală a SUA va tipări 600 de miliarde de dolari pe care îiva împinge în economie, politică care va devaloriza dolarul.

Reglementare financiară
Liderii mondialiurmeză să semneze acordul Basel III, care va determina majorareacapitalului de bază deţinut de bănci, acesta fiind primul scut decare beneficiază băncile în faţa problemelor financiare. Deasemenea, se urmăreşte supravegherea mai strictă a pieţelorinstrumentelor derivate şi reducerea dependenţei de agenţiile derating.

Comerţ
Reprezentanţii economiilor matureconsideră că exporturile sunt cheia relansării economice şi, înconsecinţă, vor face apel la eliminarea barierelorprotecţioniste.

Diplomaţie
Deşi temele economice vor dominadiscuţiile de la summit, probleme cum ar fi disputele teritorialeîntre China şi Japonia în legătură cu o serie de insule despre carese crede că ar ascunde vaste resurse de petrol sau programelenucleare
ale Iranului sau Coreii de Nord se află, de asemenea, peagenda
politicienilor prezenţi la Seul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO