Business Internaţional

Ţara unde un salariu câştigat astăzi ar putea să nu mai însemne nimic mâine: Inflaţia va ajunge la 13.000% în 2018

Ţara unde un salariu câştigat astăzi ar putea să nu...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2018, 16:59 8339

Fondul Monetar Internaţional estimează că inflaţia din Venezuela va ajunge la 13.000% anul acesta, în timp ce naţiunea aflată în criză printează bani în continuare pentru a evita deficitele fiscale, iar încrederea în moneda locală se evaporă, potrivit Bloomberg.

Această estimare este de cinci ori mai mare decât estimarea anterioară realizată de FMI, şi mult peste pragul de 1.730% estimat de opt economişti chestionaţi de Bloomberg. FMI estimează că preţurile au crescut mai mult de 2.400% anul trecut.

Venezuela a picat într-un stadiu de hyperinflaţie combinat cu o recesiune prelungită, încât veniturile din petrol au stagnat, iniţial din cauza unei scăderi radicale a preţului petrolului, iar recent din cauza colapsului înregistrat la nivelul producţiei locale. În încercarea de a scădea inflaţia, guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a crescut preţurile la produse, începând de la mâncare până la medicamente.

FMI se aşteaptă ca Venezuela să înregistreze o recesiune de 15% anul acesta, însemnând un declin al PIB-ului de aproape 50% din 2013 până în prezent. Aceste statistici ţin pe loc întreaga regiune. FMI estimează că America Latină va înregistra o creştere economică de 1,9% anul acesta, sau 2,5% fără a lua în calcul Venezuela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO