Business Internaţional

Taxa pe tranzacţiile financiare nu este benefică pentru economia europeană

Autor: Paul Comşa

02.10.2011, 17:47 111

Introducerea taxei pe tranzacţiile financiare nu va atrage fondurile anticipate de Comisia Europeană la bugetul UE şi nu va face decât să încurajeze companiile europene să se mute în zone cu politici mai favorabile, apreciază ministrul suedez de finanţe Anders Borg, citat de BBC.

Oficialul îi îndeamnă pe liderii europeni să înveţe din experienţa Suediei care a renunţat la taxa pe tranzacţiile financiare în vigoare în anii 1980 după ce mulţi traderi au părăsit ţara.

"Între 90% şi 99% din tranzacţiile cu obligaţiuni, acţiuni şi instrumente derivate s-au mutat din Stockholm în Londra", a spus Borg. Ministrul a adăugat că sumele care proveneau din acest impozit erau foarte mici deoarece baza de impozitare s-a diminuat simţitor, iar economia a pierdut mult din relocalizarea operaţiunilor de trading.

Ministrul suedez a afirmat că este în favoarea reformării sistemului bancar, dar consideră că reglementările nu trebuie să alunge firmele din Europa. Mai mult, decizia Washington-ului de a nu introduce o taxă similară ar încuraja exodul traderilor spre centrele financiare americane.

Marea Britanie nu este de acord nici ea cu impozitarea tranzacţiilor financiare deoarece Londra este unul din cele mai importante centre financiare de pe continent şi a anunţat că se va opune cu vehemenţă unei astfel de taxe care nu va fi introdusă la nivel global. Totuşi, o serie de state europene, printre care Franţa, Austria, Belgia, Norvegia şi Spania, agreează acest impozit pe care Comisia Europeană a anunţat că va încerca să îl implementeze în zona euro dacă va întâmpina rezistenţă din partea celorlalţi membri UE.

Comisia Europeană a sugerat un impozit de 0,1% din valoarea tranzacţiilor de acţiuni şi obligaţiuni şi de 0,01% din valoarea tranzacţiilor de instrumente derivate, cu condiţia ca operaţiunile să implice cel puţin o parte cu sediul înregistrat în UE. Taxa ar putea intra în vigoare din 2014 şi ar putea aduce 57 mld. euro pe an la bugetul european, potrivit estimărilor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO