Business Internaţional

Telecom Italia, criza se extinde la management

21.09.2006, 19:20 12

Saptamana trecuta toti cei 13 directori independenti ai consiliului de conducere al Telecom Italia au amenintat cu demisia pentru a-l sprijini pe Marco Tronchetti Provera, presedintele companiei, care a demisionat in urma unei dispute cu guvernul, scrie Financial Times.
Miscarea directorilor, care au fost in cele din urma convinsi sa renunte la demisie de catre Tronchetti, pune in evidenta sentimentele impotriva preluarii conducerii companiei de catre guvernul lui Romano Prodi.
Consiliul a promis sa urmeze planul de restructurare sustinut de Tronchetti, dar criticat de politicieni si de sindicate.
Problemele lui Marco Tronchetti cu guvernul au devenit si mai serioase dupa ce compania a anuntat restructurarile la sfarsitul saptamanii trecute. Prodi si-a exprimat mai intai mirarea si ingrijorarea in urma acestei decizii, si apoi a facut publice detalii cu privire la intalnirile private intre Tronchetti si Guido Rossi, avocatul companiei, pentru a demonstra ca Tronchetti nu a dezvaluit gravitatea acestui plan.
Tronchetti a demisionat brusc in cadrul unei sedinte de urgenta convocate vineri seara. Acest lucru l-a lasat pe Rossi sa rezolve o situatie in care compania este decisa sa faca restructurari in pofida nemultumirii primului-ministru.
Consiliul de conducere a incercat mai intai sa-l convinga pe Tronchetti sa ramana, iar apoi directorii independenti, 13 din cei 21 de directori ai consiliului, s-au oferit sa demisioneze si ei. Compania nu a facut comentarii cu privire la aceasta situatie.
Printre directorii independenti de la Telecom Italia se afla si Vittorio Merloni, presedintele Indesit, si Domenico De Sole, fostul director al Gucci.
Tronchetti a fost criticat pentru lipsa lui de transparenta, mai ales in afacerile cu Rupert Murdoch, iar autoritatile italiene au declarat saptamana aceasta ca au inceput investigarea actiunilor recente ale Telecom Italia.
Nici conducerea Telecom Italia, nici conducerea grupului lui Murdoch nu a recunoscut ca au discutat despre vanzarea unor actiuni ale companiei, desi acest lucru a fost demonstrat de catre Romano Prodi. Rossi a declarat ieri ca a participat ca adviser la discutiile cu Murdoch.
Intre timp, Guido Rossi a demisionat de la conducerea federatiei italiene de fotbal, slujba pe care a luat-o pentru a solutiona un scandal de coruptie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO