Business Internaţional

Tensiune mare înainte de întâlnirea miniştrilor de finanţe europeni

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2011, 23:35 179

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit ieri laBruxelles într-o atmosferă tensionată pentru a discuta pachetul definanţare de 78 mld. euro stabilit pentru Portugalia şisuplimentarea ajutorului de 110 miliarde de euro acordatGreciei.

Situaţia în care se află Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI şiunul dintre principalii arhitecţi ai programelor de asistenţăpentru ţările cu probleme din Europa, este o presiune suplimentarăpe umerii Europei, chiar dacă politicienii au minimalizatimportanţa acestui lucru. FMI a fost reprezentat la întâlnire dedirectorul general adjunct Nemat Shafik.

"Vidul din conducerea FMI vine într-un moment foarte nepotrivitpentru Europa, care stă pe muchia unei crize severe a datoriilor",a afirmat Eswar Prasad, profesor de economie la universitateaCornell, citat de BBC.

Mulţi analişti apreciază că problemele Greciei sunt atât demari, încât un default al acestui stat este inevitabil.

"Este destul de clar că programul stabilit pentru Grecia nu vamerge, iar Atena trebuie salvată din nou, şi va fi nevoie derestructurarea datoriilor greceşti. Presupunerea a fost căStrauss-Kahn, aflat în fruntea FMI, nu va întoarce spatele Europei,că FMI va continua să sprijine Europa. Acum, că Strauss-Kahn nu maie, această presupunere devine problematică", a declarat pentruBloomberg Eswar Prasad, analist la Brookings Institution dinWashington.

Prasad apreciază ca iminentă plecarea lui Strauss-Kahn dinpoziţia de director general al FMI.

Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe în anii 1990, a avut unrol important în înfiinţarea zonei euro, a "pilotat" FMI în timpulcrizei financiare şi a negociat contribuţia de o treime a Fonduluila ajutoarele destinate Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO