Business Internaţional

Tesco vrea si ea o bucatica din Safeway

23.01.2003, 00:00 15

Tesco, cel mai mare retailer britanic, a confirmat ca este interesat sa depuna o oferta "convingatoare" in bani cash si actiuni pentru grupul de supermarketuri Safeway, devenind a sasea companie inscrisa in razboiul ofertelor. Desi Tesco detine deja 27% din piata de retail alimentar din Marea Britanie, conducerea companiei crede ca ar putea pastra circa 75% din portofoliul Safeway fara a intra in conflict cu reglementarile antitrust care nu aproba fuziunile in urma carora compania creata detine mai mult de 25% din piata nationala sau din vreo piata locala.
Cota de piata este insa doar unul dintre criterii, iar Tesco poate spera sa isi imbunatateasca portofoliul in zonele in care este deficitar. Astfel, Tesco se adauga celorlalti cinci pretendenti la Safeway: Asda, al treilea retailer de pe piata britanica, detinut de liderul mondial Wal-Mart, J.Sainsbury, al doilea grup de supermarketuri din Marea Britanie, Kohlberg Kravis Roberts, cea mai mare companie de buy-out din lume si miliardarul britanic Philip Green. Batalia pentru cele 10 procente de piata detinute de Safeway a inceput o data ce William Morrison Supermarkets a anuntat ca este de acord sa cumpere lantul de retail, cedand in schimb un pachet de actiuni proprii.
Daca se materializeaza toate ofertele anuntate, decizia lui Tesco de a se implica in cursa pentru Safeway creeaza situatia ciudata in care primele trei copanii de pe piata britanica de retail alimentar, impreuna cu Morrison si cu un miliardar celebru se lupta pentru o parte din cele 479 de magazine din reteaua Safeway. Sectorul de retail alimentar din marea Britanie este de 100 miliarde de lire sterline pe an si vanzarea Safeway este ultima mare oportunitate pe care o au marii retaileri de a-si extinde cota de piata.
Cu exceptia lui Morrison, retailerii vor trebui sa convinga autoritatile britanice antitrust ca achizitionarea lantului Safeway nu va fi in dezavantajul consumatorilor sau al furnizorilor, prin acordarea unei pozitii privilegiate pe piata unui singur jucator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO