Business Internaţional

Topul celor mai mari companii americane

17.04.2006, 00:00 395

Cu toate ca anul trecut nu a fost unul foarte bun pentru Statele Unite, care s-au confruntat cu o crestere importanta a preturilor combustibililor, o politica monetara instabila, un deficit record si pierderi masive datorate uraganelor, companiile americane isi continua evolutia pozitiva, scrie revista de business Fortune.

Anul trecut SUA s-au contruntat cu situatii ce aveau ca urmare, in mod normal, o criza majora a companiilor. Cu toate acestea, evolutia lor a fost total inversa.

Companiile americane au stabilit recorduri atat in ceea ce priveste veniturile, cat si profiturile. Veniturile celor 500 de firme din topul celor mai mari companii din SUA au insumat 9.100 mld. dolari (7.500 mld. euro), in crestere cu 10,2% fata de anul precedent, iar profiturile au crescut cu 18,8% fata de 2004, pana la 610 mld. dolari (503 mld. euro).

Exxon Mobil a trecut pe primul loc al topului datorita veniturilor de 340 mld. dolari (280 mld. euro) si a profitului de 36 mld. dolari (29,7 mld. euro) realizate anul trecut, dupa ce in 2005 s-a plasat pe locul doi, potrivit topului Fortune 500.

Exxon, cea mai mare companie petroliera din lume listata la bursa, a fost secondata in topul celor mai profitabile companii in functie de venituri de fostul lider al clasamentului, retailerul Wal-Mart, cu incasari de 315 mld. dolari si de General Motors, cu 192,6 mld. dolari.

Cu toate ca GM, cel mai mare producator de automobile din lume, s-a confruntat anul trecut cu pierderi de 10,6 mld. dolari si cu probleme in ceea ce priveste incercarea de implementare a programelor de reduceri ale costurilor, compania a reusit sa se mentina pe cea de a treia pozitie a acestui top. Compania petroliera Chevron a reusit sa faca un salt de doua pozitii, ocupand locul al patrulea, speculand cresterea accelerata a pretului petrolului din 2005. Aceasta situatie

s-a reflectat in rezultatele tuturor companiilor de profil, in topul celor mai mari zece grupuri, realizat in functie de venituri, fiind incluse trei companii petroliere: Exxon, Chevron si ConocoPhillips. Anul trecut, petrolul a atins nivelul record de 70,85 dolari pe baril, dupa ce un sfert din productia de petrol a SUA a fost afectata de uragane.

Din top cinci mai face parte si Ford Motor, in cadere o pozitie ca urmare a scaderii cotei de piata in favoarea producatorilor auto veniti din Asia, in special a grupului Toyota.

Cele mai bine reprezentate industrii au fost anul trecut cea de rafinare a petrolului, cu sapte companii plasate in primele 100 de locuri, sectorul de aparare si aerospatial, precum si cel de asigurari, fiecare cu cate sase companii. De asemenea, cate cinci banci, retaileri de produse alimentare si farmaceutice au fost incluse in primele 100 companii americane.

Marii producatori de computere si software, precum Hewlett-Packard, Dell, Microsoft sau Apple s-au plasat pe pozitiile 11, 25, 48, respectiv 159.

In ceea ce priveste profitul anual, prima pozitie a fost ocupata tot de Exxon Mobil - 36 mld. dolari, urmata de Citigroup, cu 24,5 mld. dolari si Bank of America, cu 16,4 mld. dolari, la polul opus aflandu-se General Motors cu o pierdere de 10,6 mld. dolari.

Din topul primelor 10 companii americane mai fac parte si ConocoPhillips, cu un profit de 13,5 miliarde de dolari, General Electric, cu profituri de 16,4 miliarde de dolari, grupul bancar Citigroup, cu un profit record de 24,5 mld. dolari, in crestere cu 44,3% fata de 2004, American International Group (AIG) si IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24