Business Internaţional

Toyota, afaceri cu logo neprotejat

26.11.2003, 00:00 12



Primul proces intentat de o companie straina din sectorul auto uneia din noile companii producatoare de automobile din China, companii ce cunosc in prezent o dezvoltare foarte rapida, sub acuzatia de incalcare a drepturilor de copyright, a fost anulat de o instanta din Beijing, intr-un caz indeaproape urmarit de producatorii multinationali din acest sector.



Instanta din Beijing a respins acuzatiile aduse de Toyota, acuzatii conform carora Geely, cel mai mare producator privat de automobile din China, a preluat logo-ul companiei japoneze cu intentia de a-l utiliza pentru modelul sau sedan "Meiri", folosindu-se in acelasi timp de numele acesteia in cadrul campaniei de promovare a acestui automobil.



Ceea ce i-a intrigat si mai mult, totusi, pe producatorii straini, a fost faptul ca aceasta instanta nu a considerat ca logo-ul companiei Toyota, utilizat in intreaga lume, drept "o marca distinctiva in China", ce necesita protectie.



Desi aceasta decizie nu va constitui un precedent in cadrul sistemului legislativ chinez, cazul va fi studiat indeaproape de producatorii straini de automobile care se lupta sa-si protejeze drepturilor privind proprietatea intelectuala in aceasta tara.



General Motors, cel mai mare producator de automobile din lume, urmeaza sa decida daca va initia o actiune in instanta impotriva Chery, un alt nou producator de automobile din China cu sediul in provincia Anhui, acuzatiile fiind asemanatoare, si anume violarea drepturilor legate de proprietatea intelectuala.



GM a declarat ca ancheteaza daca cele doua automobile construite de Chery nu au fost copiate dupa design-uri create de divizia Daewoo din Coreea de Sud.



In cadrul unei declaratii, Geely anunta ca aceasta victorie o va determina sa investeasca mai mult in propriile design-uri si logo-uri.



"Pentru progresul industriei nationale auto a Chinei este nevoie de eforturile continue depuse de sute si mii de companii cum este Geely," se mai arata in declaratie.



Geely, ce a utilizat un motor Toyota in trecut sub licenta, a declarat ca existenta sa ar fi fost amenintata daca nu si-ar fi dezvoltat propria tehnologie in segmentul motoarelor.



"Acum, am acumulat unele tehnologii de baza si suntem capabili sa producem noi insine motoare de inalta tehnologie," se arata in declaratie.



Esecul companiei Toyota in acest caz nu va avea nici un impact asupra planurilor acesteia de a investi 2,5 miliarde de dolari in China, unde intentioneaza sa castige o cota de piata de 10% pana in 2010, comparativ cu cota scazuta pe care o detine in prezent.



O purtatoare de cuvant a companiei japoneze a declarat ca Toyota analizeaza in prezent decizia emisa de curtea din Beijing. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO