Business Internaţional

Tranzacţia de 7 mld.dolari prin care BP dorea să vândă o companie argentiniană către CNOOC a căzut

07.11.2011, 09:57 163

Acordul încheiat de BP cu o divizie a grupului chinez CNOOC pentru vânzarea participaţiei la o companie argentiniană pentru 7 miliarde de dolari a căzut, situaţia urmând să afecteze fluxul de numerar al gigantului petrolier şi să împiedice creşterea dividendelor, transmite Reuters.

CNOOC, cel mai mare producător offshore de petrol al Chinei, a anunţat duminică seară că Bridas Energy Holdings, deţinută în proporţie de 50% de grupul chinez, a rupt unilateral acordul de preluare a participaţiei BP la compania argentiniană de petrol şi gaze Pan American Energy. CNOOC nu a oferit alte detalii.

BP sugera în luna octomrie, în raportul financiar pentru trimestrul al treilea, că va anunţa o creştere a dividendului la începutul anului viitor.

Acordul de vânzare a fost încheiat cu un an în urmă, iar BP a arătat luna trecută că tranzacţia nu este atât de importantă ca atunci pentru fluxul de numerar al companiei.

BP a anunţat într-un comunicat emis duminică seara că va restitui către Bridas Energy avansul de 3,5 miliarde de dolari primit la sfârşitul anului trecut pentru participaţia la Pan American.

Fondurile atrase în urma tranzacţiei ar fi fost utilizate pentru plata daunelor şi a altor obligaţii ale BP în urma dezastrului provocat anul trecut de deversarea petrolieră din Golful Mexic, cea mai gravă din istoria SUA.

Bridas Energy deţine deja 40% din acţiunile Pan American.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO