Business Internaţional

Trimestru cu profituri record pentru SocGen, Barclays si Credit Suisse

Trimestru cu profituri record pentru SocGen, Barclays si Credit Suisse

Click pentru imaginea intreaga

03.08.2007, 16:50 13

Societe Generale, a doua mare banca a Frantei, a anuntat o crestere de 33% a castigurilor pe fondul veniturilor solide din tranzactionare si al castigurilor din vanzarea unei participatii in cadrul Euronext, scrie Bloomberg.
Profitul net obtinut de SocGen pe trimestrul al doilea a avansat pana la 1,74 miliarde de euro de la 1,34 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut. Neincluzand cele 235 milioane de euro obtinute din vanzarea Euronext, profitul a inregistrat o crestere de 14% pana la 1,5 miliarde de euro, peste media asteptarilor a 13 analisti intervievati de Bloomberg, ce indica 1,38 miliarde de euro.
SocGen a inregistrat o crestere mai mare a profitului comparativ cu rivala sa franceza BNP Paribas, ale carei castiguri au avansat cu 20%.
SocGen a reusit sa compenseze astfel scaderea profitului inregistrata in primul trimestru pe fondul costurilor mai ridicate.
Rezultatele "confirma capacitatea companiei de a genera rezultate solide in toate activitatile de baza si un nivel ridicat de profitabilitate", au declarat oficialii SocGen.
Banca britanica Barclays, ce lupta pentru castigarea controlului asupra ABN Amro, a raportat un profit net in crestere cu 14% pe primul semestru, crestere impulsionata de castigurile record generate de divizia de securities a bancii.
Astfel, profitul obtinut de Barclays pe primul semestru a avansat pana la 2,63 miliarde de lire sterline (5,35 mld. dolari), de la 2,3 miliarde de lire sterline cu un an in urma. Barclays Capital, banca de investitii, si-a majorat castigurile in luna iulie, "o perioada de turbulenta pe pietele de capital", a declarat CEO-ul bancii, John Varley.
Banca de investitii, care a contribuit cu 39% la profitul total, anticipeaza ca pietele de credit vor fi "caracterizate de conditii dificile pentru o perioada destul de indelungata".
Temasek Holdings si China Development Bank au achizitionat pachete totale de 9,2% in cadrul Barclays. Investitiile vor fi reduse la 5,2% in cazul in care banca britanica nu reuseste sa incheie un acord cu ABN Amro. Parteneriatul cu China Development Bank va impulsiona castigurile bancii, a declarat Varley.
Barclays a pierdut teren in lupta pentru preluarea ABN Amro. Noua sa oferta a fost evaluata la 65,3 miliarde de euro, fiind inferioara celei de 72,1 miliarde de euro depuse de un grup condus de Royal Bank of Scotland.
Actiunile Barclays au inregistrat un declin de 4,6% din momentul in care banca si-a "indulcit" oferta. "Conteaza foarte mult la ce nivel se vor afla actiunile Barclays" in momentul in care actionarii ABN Amro isi vor exprima voturile cu privire la tranzactie, a declarat Varley. El s-a declarat "convins" ca Barclays va incheia cu succes achizitia.
La randul sau, Credit Suisse a raportat un profit net in crestere cu 48% pe trimestrul al doilea in contextul activitatilor intense legate de emiterea si tranzactionarea de actiuni si obligatiuni, conform Wall Street Journal. Banca cu sediul la Z?rich a anuntat un profit net in crestere pana la 3,20 miliarde de franci elvetieni (2,67 miliarde de dolari), de la 2,16 miliarde de franci cu un an in urma. Rezultatul a depasit estimarile a opt analisti intervievati de Dow Jones Newswires, a caror medie indica un nivel de 2,33 miliarde de franci.
Veniturile totale ale bancii au avansat cu 45% comparativ cu perioada similara a anului trecut, atingand un nivel de 11,70 miliarde de franci, divizia de investment banking a bancii inregistrand cea mai pronuntata crestere a profitului.
Castigurile Credit Suisse au fost anuntate la o zi dupa ce Deutsche Bank raportase o crestere de 31 de procente a profitului net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO