Business Internaţional

UBS ia fata bancii Citigroup chiar la ea acasa

06.01.2005, 00:00 15



UBS, cea mai mare banca din Europa, a depasit Citigroup, devenind cel mai mare intermediar de emisiuni de obligatiuni municipale americane in 2004, informeaza Bloomberg.



In 2004, prin intermediul obligatiunilor municipale, autoritatile locale din SUA au strans 355,56 miliarde dolari (265,71 miliarde euro) pentru drumuri, scoli, spitale si sisteme de canalizare.



Prin banca elvetiana UBS, cu sediul la Zurich, au fost stransi, potrivit calculelor Bloomberg, 43,21 miliarde dolari (32,29 miliarde euro), adica aproximativ 12,2% din suma totala. Pentru comparatie, Citigroup a intermediat obtinerea a 41,90 miliarde dolari (31,31 miliarde euro). Vanzarile totale de obligatiuni municipale au inregistrat un declin de circa 6%, comparativ cu recordul inregistrat in 2003, de 379 miliarde dolari (283,22 miliarde euro).



Tranzactiile negociate, fara oferte competitive de la intermediari financiari rivali, au reprezentat circa 88% din operatiunile UBS, ceea ce a contribuit la obtinerea, de catre banca elvetiana, a unui castig estimat la 253 milioane dolari (189 milione euro) pe baza unor comisioane medii calculate de Thomson Financial .



Potrivit datelor Thomson Financial, Citigroup a negociat circa 72% din tranzactiile pe care le-a obtinut si a castigat aproximativ 243 milioane dolari (181,6 milioane euro).



Pozitia de lider in domeniul intermedierilor emisiunilor de obligatiuni municipale "va contribui la promovarea unui marketing mai eficient fata de clientela", a declarat Terry L. Atkinson, director al grupului de titluri municipale al UBS. "Si, la fel de important, cred ca ne va ajuta sa atragem noi talente", a mai precizat Atkinson.



In topul realizat de Thomson Financial, Citigroup a ocupat primul loc la capitolul emisiuni de obligatiuni municipale din 1997, an in care Smith Barney, in prezent divizia de brokeraj a Citigroup pentru investitori individuali, a fuzionat cu Salomon Inc.



Pe locul trei in topul Thomson Financial, dupa UBS si Citigroup, s-a clasat Lehman Brothers Holdings, prin care s-au vandut obligatiuni municipale in valoare de 33,50 miliarde dolari (25 miliarde euro). Au urmat Merrill Lynch si Goldman Sachs Group, cu 27,63 miliarde dolari (20,64 miliarde euro) si respectiv 26,01 miliarde dolari (19,43 miliarde euro).



Anul trecut, Merrill Lynch se situa pe al treilea loc in clasament, Goldman, pe al patrulea, iar Lehman pe al cincilea.



Obtinerea contractelor de vanzare de obligatiuni prin negociere (varianta preponderenta in prezent fata de cea prin licitatie) a fost utilizata in 81% din totalul tranzactiilor. Varianta negocierilor este preferata datorita flexibilitatii de a modifica termenii contractului, care duce la economii de dobanda si asigura plasarea obligatiunilor. In schimb, potrivit datelor facute publice, guvernele platesc comisioane mai ridicate in cazul tranzactiilor negociate.



Potrivit Thomson, comisionul mediu pentru plasarea obligatiunilor municipale este de 5,91 dolari (4,41 euro) pentru obligatiuni vandute prin negocierea cu investitorii, in valoare de 1.000 dolari (747,3 euro), si de 5,58 dolari (4,16 euro) pentru obligatiunile vandute bancilor de investitii prin licitatie, in valoare de 1.000 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO