Business Internaţional

UE este gata să protejeze companiile europene împotriva preluărilor ostile

UE este gata să protejeze companiile europene împotriva...

Autor: Dorin Oancea

17.04.2020, 12:44 120

UE intenţionează să se implice şi să blocheze preluarea companiilor europene care se confruntă cu efectele economice ale pandemiei, permiţând guvernelor să investească în acestea, anunţă BBC.

Deşi le-a numit „măsuri de ultimă soluţie”, Comisia Europeană spune că se consultă cu statele membre pe această temă.

Un obiectiv pentru autoritatea de reglementare este combaterea concurenţei neloiale din partea firmelor de stat, care sunt coloana vertebrală a unor economii precum China.

În prezent, se urmăreşte o protecţie suplimentară pentru companiile cu sediul în UE, având în vedere impactul financiar semnificativ pe care îl are pandemia de coronavirus asupra economiei.

"În principiu, acest lucru nu intră în sfera de aplicare a controlului ajutorului de stat în UE şi poate fi în special important pentru intervenţiile statelor membre, pentru a preveni preluarea ostilă a companiilor strategice de către cumpărătorii străini", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Ca în orice criză, activele industriale şi corporative sunt sub stres. Rezistenţa industriilor noastre, capacitatea lor de a răspunde în continuare nevoilor cetăţenilor UE şi păstrarea activelor şi tehnologiei strategice este esenţială", a adăugat purtătorul de cuvânt.

UE este îngrijorată de faptul că investitorii străini ar putea încerca să achiziţioneze companii europene "pentru a prelua controlul asupra tehnologiilor cheie, infrastructurii sau expertizei". Liderii europeni spun că au apărut „îngrijorări cu privire la securitate”.

Luna trecută, Comisia Europeană a emis o serie de linii directoare pentru a asigura o abordare puternică la nivelul UE în ceea ce priveşte controlul investiţiilor străine, "într-o perioadă de criză medicală şi vulnerabilitate economică conexă".

Companiile europene s-au aflat de mult timp în atenţia rivalilor chinezi, inclusiv a companiilor de stat, iar declinul economic accentuat, precum şi scăderea accentuată ulterioară a preţurilor acţiunilor le-ar putea face mai vulnerabile la preluări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO