Business Internaţional

UE lanseaza proiectul unei piete unice a serviciilor

19.11.2003, 00:00 6

Comisia Europeana intentioneaza sa deschida competitia in sectorul serviciilor, proces care necesita eliminarea birocratiei din calea companiilor care opereaza in afara tarii lor de rezidenta, precum si reducerea restrictiilor din calea promovarii si publicitatii.
Un proiect de lege in acest sens, ce urmeaza a fi facut public luna viitoare, solicita " circulatia libera a serviciilor intre statele membre ale zonei euro" si eliminarea barierelor ce impiedica companiile dintr-o tara a Uniunii sa isi dezvolte afaceri in alte state din UE.
Sectorul serviciilor, care include industrii precum turismul, arhitectura, contabilitatea, administrarea de hoteluri, reprezinta aproximativ 70% din economia Uniunii Europene. Cu toate acestea, sectorul a ramas cu mult in urma altor sectoare in ceea ce priveste eforturile de creare a unei piete unice si cumuleaza numai 20% din comertul transfrontalier al regiunii.
Initiativa legislativa, ce va fi supusa aprobarii Parlamentului European si statelor membre ale UE, reprezinta baza fundamentala a unei piete comune a serviciilor ce va fi o realitate in 2010. Comisia Europeana se afla  in discutii privind acest proiect de mai multe luni, iar o propunere formala urmeaza a fi facuta luna viitoare.
Programul privind construirea unei piete comune, care a debutat cu reforma pietei bunurilor, a avut ca scadenta initiala anul 1992. Insa, un raport al Comisiei Europene, intocmit anul trecut, a enumerat un set de 92 de bariere de care companiile se lovesc atunci cand doresc sa isi ofere serviciile in alta tara a Uniunii. Spre exemplu, in unele tari, ofertantii straini de servicii sunt obligati sa otina un permis pentru a-si derula afacerile, fiind necesara si deschiderea unui birou permanent in tara respectiva.
Noua lege va interzice " toate restrictiile generale din calea comunicarii comerciale pentru profesiile reglementate", cere companiilor sa aiba un sediu in tara lor de origine, obliga companiile sa respecte legisatia din tara gazda si cere muncitorilor din alte tari ale Uniunii sa se inregistreze la autoritatile locale.
Norman Rose, director general al Business Services Association din Marea Britanie, a laudat initiativa, insa s-a declarat ingrijorat de o serie de prevederi - precum cele care ar putea permite furnizorilor de servicii sa respecte numai legislatia tarii lor de origine. "Ce s-ar intampla daca o companie franceza achizitioneaza alta companie engleza, care la randul ei e preluata de una germana?", s-a intrebat Rose.
Comisia doreste de asemenea eliminarea barierelor din calea companiilor care doresc sa isi deschida sedii in afara tarii lor de origine. In acest sens, legea prevede : recunoasterea reciproca a documentelor si autorizatiilor care ar permite firmelor sa furnizeze servicii in alte state din UE; permisele sunt acceptate numai in masura in care servesc "intereselor generale". Autoritatile europene urmaresc de asemenea armonizarea legislatiei referitoare la jocurile de noroc, transporul banilor si recuperarea debitelor. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO