Business Internaţional

Ultimele zile de zbor pentru aparatele Concorde frantuzesti

30.05.2003, 00:00 21

Acestea sunt ultimele zile in care mai zboara aparatele Concord aflate in proprietatea Air France, compania urmand sa le retraga din exploatare saptamana viitoare. Conform unui anunt ceva mai vechi, British Airways va recurge la aceeasi masura in luna octombrie. Acelsi anunt motiva decizia celor doua companii de a retrage aparatul de zbor supersonic din cauza costurilor mari.
O potentiala sansa pentru Concorde este miliardarul britanic Richard Branson si compania sa Virgin Atlantic, care incearca sa preia aparatele de zbor apartinand companiei British Airways.#leadend# Daca Branson nu va reusi, cele 12 aparate vor fi trimise catre muzee.
"Dorim sa permitem Concorde sa se retraga cu gratie si demnitate," a declarat purtatorul de cuvant al British Airways, John Lampl. "Datorita cresterii costurilor de operare, a fost luata decizia de a pune capat utilizarii aparatelor de zbor Concorde".
Ideea utilizarii unui aparat de zbor supersonic pentru transportul de calatori a fost imbratisata in anii '50, iar producatori din Marea Britanie, Franta, Uniunea Sovietica si Statele Unite au inceput sa elaboreze diferite proiecte.
In 1968 a fost produs primul prototip in Toulouse, Franta, acesta decoland la 13 luni dupa ce versiunea sovietica de aparat supersonic efectuase primul sau zbor.
Aparatele Concorde au inceput sa fie utilizate in mod regulat in anul 1976. Datorita vitezei foarte mari, un astfel de aparat traverseaza Atlanticul in aproximativ trei ore, iar, datorita diferentei de fus orar, cei care calaroresc spre vest ajung la destinatie cu o ora mai devreme decat cea la care au plecat.
Retragerea iminenta a aparatelor de zbor Concorde ii determina pe cei care au calatorit cu un astfel de aparat sa-si  relateze calatoriile cu incantare pe siteurile web.
Altii, insa, sarbatoresc ultimele zile ale aparatului care este mai zgomotos si mai putin eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decat orice alt aparat de zbor ultilizat in prezent.
O calatorie cu un aparat Concorde costa 6.000 de dolari, insa exista si curse speciale, mai ieftine.
Marea majoritate a celor ce calatoresc cu aparatele Concorde este alcatuita din celebritati, oameni de afaceri. Conform British Airways, 80% din pasagerii Concorde sunt barbati, iar varsta medie a acestora este de 43 de ani.
Atat Air France, cat si British Airways au suspendat cursele Concorde dupa accidentul ce a avut loc pe 25 iulie 2000, accident in care au murit 113 persoane. Aparatele au fost retehnologizate cu scopul cresterii sigurantei, iar cursele au fost reluate in noiembrie 2001.
Totusi, pe fondul scaderii economice generale, aceste aparate de lux au decolat de atunci cu un numar mult mai mic de pasageri.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO