Business Internaţional

Umplerea depozitelor de gaze nu este suficientă. Europa trebuie să-şi reducă drastic consumul pentru a evita o criză energetică majoră în iarnă

Umplerea depozitelor de gaze nu este suficientă. Europa...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2022, 22:59 235

Uniunea Europeană e pe cale să-şi depăşească ţintele privind um­plerea depozitelor de gaze, însă analiştii avertizează că factorul mai important pentru securitatea energe­tică în această iarnă va fi capacitatea statelor de a-şi reduce suficient consumul pentru a se asigura că gazele aflate în depozite le ajung în lunile cele mai reci, relevă o analiză Reuters.

În urma unei curse strânse pentru gaze în această vară, nivelul de umplere a depozitelor de gaze din Europa se situează în prezent la 79,94%, potrivit datelor Gas Infra­structure Europa, ţările fiind pe cale să-şi depăşească ţinta de 80% până în noiembrie. Într-un an normal, volumul ar putea acoperi consumul de gaze al europenilor pe perioada iernii. Însă în 2022, cu livrările de gaze ruseşti deja reduse dramatic, acesta nu va fi suficient.

Umplerea depozitelor ar putea ajuta ţările europene să treacă de aproximativ trei luni în cel mai bun caz, potrivit Aurora Energy Re­search. „Pentru a face faţă acestei situaţii de criză, reducerea cererii va fi chiar mai importantă decât depo­zitele“, arată Simone Tagliapietra, de la think tankul Bruegel.

Dacă ţările nu-şi vor reduce con­sumul, depozitele de gaze europene vor fi golite până în martie, relevă date ale firmei ICIS, chiar şi într-un scenariu în care un anumit volum de gaze continuă să ajungă în Europa toată iarna, iar vremea nu este neobişnuit de rece.

Pentru a evita o criză în iarnă, în fiecare lună ţările trebuie să-şi reducă consumul de gaze la 15% sub media pe cinci ani, potrivit ICIS. Astfel, depozitele ar rămâne 45% pline dacă Rusia va trimite în continuare gaze, şi 26% dacă Rusia suspendă livrările din octombrie. Un scenariu în care livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar consumul de gaze din Europa nu ar fi redus agresiv ar duce la o „raţio­nalizare a electricităţii“ în această iarnă, averti­zează Mauro Chavez Rodriguez, de la Wood Mackenzie.

Deocamdată, reduceri susţinute ale cererii de gaze la scara necesară nu au avut loc deşi multiple industrii au fost forţate de scumpirile dramatice ale gazelor să-şi reducă producţia.

Incapacitatea de a economisi gaze în această iarnă ar îngreuna eforturile de umplere a depozitelor pentru iarna viitoare. În acest caz şi dacă Rusia îşi întrerupe livrările, anul viitor depozitele Europei ar putea fi golite până în noiembrie, avertizează Oxford Institute of Energy Studies.

Importurile de gaze naturale lichefiate au ajutat şi ajută Europa să-şi umple rapid depozitele în acest an, însă în absenţa livrărilor ruseşti în 2023 piaţa de GNL nu va putea readuce depozitele europene la niveluri confortabile înainte de sosirea iernii.

„Depozitele sunt o plasă de siguranţă, însă o reducere semnificativă a cererii este necesară ca prioritate în această criză“, potrivit lui Matthias Bucj, de la Agora Energiewende.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO