Business Internaţional

Un actor nou pe scena Hollinger

12.02.2004, 00:00 13



Richard Desmond, proprietarul Express Newspapers, s-a implicat in lupta pentru preluarea companiei Hollinger International, prin lansarea unei oferte cu o valoare cuprinsa intre 450 si 500 milioane de lire sterline pentru titlurile Telegraph ale casei de editura. El si-a exprimat in acelasi timp intentia de a prelua controlul asupra tipografiei detinuta de companie in estul Londrei, conform Financial Times.



Desmond a informat Hollinger in legatura cu intentia sa de a achizitiona cele 50 de procente detinute de Telegraph in cadrul West Ferry Printers.



Intreprinzatorul din domeniul editorial spera sa castige controlul asupra West Ferry indiferent de rezultatul luptei pentru preluarea Hollinger.



Desmond a scris directorilor Telegraph Group sustinand ca schimbarea clauzelor conform carora i se permite sa achizitioneze West Ferry a fost deja determinata de depunerea unei oferte in valoare de 466,5 milioane de dolari de catre fratii Barclay, intreprinzatorii din sectorul afacerilor.



Fratii Barclay spera sa achizitioneze holdingul detinut de Hollinger International, ce controleaza 30% din actiunile si 73% din drepturile de vot ale grupului.



Oferta este subiectul unei dispute legale intre Conrad Black, presedinte al Hollinger Inc. ce se pronunta in favoarea incheierii unui contract cu fratii Braclay, si consiliul de conducere al companiei ce invita si alte oferte rivale.



O instanta din Wilmington, Delaware, va audia saptamana viitoare argumentele aduse atat de Lord Black, cat si de Hollinger International, argumente privitoare la partea ce are dreptul sa vanda compania.



Indiferent de oferta depusa de fratii Barclay, potentialii ofertanti mai au posibilitatea de a inainta o oferta pana la sfarsitul zilei de astazi pentru activele detinute de Hollinger International in domeniul ziaristic.



Conform acordului incheiat intre actionari, Desmond are la dispozitie 42 de la trimiterea notificarii catre Hollinger pentru a decide daca va achizitiona tipografia si inca o luna pentru a se decide in legatura cu oferta pe care o va inainta.



Surse apropriate Hollinger se indoiesc, insa, ca aceasta schimbare de clauza legata de controlul asupra activelor respective este valabila din moment ce nu a fost finalizat nici un fel de acord cu fratii Barclay.



Pe de alta parte, Southeastern Asset Management, cel mai mare investitor institutional din cadrul Hollinger International, a anuntat ca si-a redus pachetul de actiuni detinut in aceasta companie de la 23,5% pana la 1% in luna ianuarie.



Firma din Tennessee, ce vara trecuta purta negocieri pentru achizitionarea unui numar de 5-10 milioane de actiuni ale Hollinger de la Hollinger Inc detinuta de Lord Black, a refuzat sa comenteze in legatura cu decizia sa brusca de a vinde actiuni in cadrul acesteia companii.



Nu este clar daca pachetul de actiuni a fost vandut unuia sau mai multor cumparatori sau daca fratii Barclay au fost implicati in aceasta tranzactie. Hollinger International a refuzat sa comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO