Business Internaţional

Un fost presedinte al bancii centrale a SUA critica actuala politica monetara

Un fost presedinte al bancii centrale a SUA critica actuala politica monetara

Paul Volcker a fost presedinte al Fed intre anii 1979 si 1987

14.04.2008, 20:04 22

Paul A. Volcker, fostul presedinte al Fed care in anii '80 a reusit sa reduca inflatia ce atinsese cote maxime, l-a mustrat pe actualul presedinte, Ben Bernanke, pentru ca a folosit autoritatea bancii centrale in aprobarea preluarii bancii de investitii Bear Stearns de catre JP Morgan luna trecuta, scrie publicatia The New York Times.
"S-a folosit o influenta coplesitoare intr-un mod care nu este nici normal, nici prea comod pentru o banca centrala", a spus Volcker membrilor Clubului Economic din New York. Remarcile sale au venit intr-o perioada in care Alan Greenspan, predecesorul lui Ben Bernanke, a respins criticile privind mandatul sau, sustinand ca afirmatiile conform carora politica monetara implementata de el a ajutat la mentinerea bulei imobiliare sunt "nedrepte".
Insa, pentru justificarea felului in care a administrat economia timp de 18 ani, o perioada cu o crestere destul de buna si cu o inflatie scazuta, Alan Greenspan a fost nevoit sa scoata la lumina amintiri dureroase, ce inca apasa asupra bancii centrale.
"Nu cred ca a mai existat vreo perioada in care fostii presedinti au fost atat de deschisi in afirmatiile lor privind strategiile actuale", a spus Allan H. Meltzer, economist la universitatea Carnegie Mellon si istoric ce a urmarit politica Fed. Meltzer a afirmat ca, in trecut, "ei pur si simplu nu discutau asa ceva".
In perioada in care a fost presedinte, Volcker a insistat ca declaratiile oficialilor Fed sa fie facute in acelasi ton si a cautat sa tina sub control orice discordanta in randul angajatilor sai. El s-a confruntat cu o singura revolta in consiliul de conducere, in 1986, in urma careia a fost in pragul de a demisiona din functie. Cu toate acestea, contestatarul sau, Preston Martin, a fost cel care si-a dat demisia.
Greenspan a continuat traditia unei conduceri absolutiste, dobandind reputatia unor decizii politice opace care, asemeni celor ale lui Volcker, cereau foarte multa experienta pentru a putea fi interpretate. Greenspan era ferm; in interviul pe care l-a dat, a spus ca nu regreta nicio decizie pe care a luat-o in timpul mandatului sau.
Bernanke, care a preluat conducerea Fed in 2006 dupa ce a promis o mai mare transparenta in ce priveste politica bancii, s-a straduit sa se bucure de acelasi sprijin.
Stenograma ultimei sedinte a Fed privind politica Fed a scos la iveala contradictii majore intre strategii bancii, iar doi dintre cei zece oficiali prezenti au votat impotriva deciziei de a reduce rata dobanzii de referinta cu trei sferturi de punct procentual. Desi nu fara precedent, votul a fost primul de acest fel din luna septembrie a anului 2002.
"E ca un club, iar membrii unui club tind sa sprijine organizatia din care fac parte, in special pe presedintele ei. Nu se face sa nu fii de acord", a spus Meltzer.
Contestatarii - Richard W. Fisher de la sediul din Dallas si Charles I. Plosser de la filiala din Philadelphia - au afirmat ca o reducere a ratei dobanzii de referinta ar alimenta inflatia, al carei ritm de crestere a fost mai rapid decat se anticipase, pe fondul scumpirii alimentelor si combustibilului.
Plosser a specificat ca Fed "nu isi poate permite sa astepte pana cand va avea o dovada clara a estimarilor privind inflatia, pentru ca atunci va fi deja prea tarziu pentru a preveni o eventuala crestere a presiunilor inflationiste".
Cei doi bancheri care au votat impotriva deciziei au afirmat ca celelalte eforturi ale bancii centrale de a reda increderea debitorilor - inclusiv decizia de a oferi bancilor de investitii imprumuturi ieftine in schimbul unor active relativ riscante - au fost mai eficiente in ameliorarea situatiei economice.
"Doi membri ai consiliului de politica monetara care vad lucrurile complet diferit indica o schimbare semnificativa", a spus Robert Barbera, economist-sef la firma de investitii si cercetare ITG.
In cele din urma, in stenograma se mentiona ca "majoritatea membrilor au considerat drept justificata o relaxare a politicii monetare".
In cadrul sedintei, cei mai multi membri au fost de parere ca economia va inregistra o contractie in prima jumatate a acestui an si au spus ca "un declin economic prelungit si foarte grav nu este exclus".
Piata ipotecara a dat cateva semne de revenire din criza, conform spuselor oficialilor Fed, care au estimat ca preturile locuintelor vor continua sa scada. De asemenea, oficialii au confirmat ca banca centrala se afla intr-o situatie foarte dificila.
"Membrii au fost de acord ca gasirea unui ritm potrivit al politicii monetare este un lucru dificil", mentioneaza raportul, in conditiile in care liderii au cantarit beneficiile reducerii ratei dobanzii de referinta in eventualitatea unei cresteri de necontrolat a inflatiei.
Meltzer a fost de aceeasi parere. "Bernanke este supus unor presiuni enorme din partea Congresului, a pietei si a unui posibil succesor. Asa cum a afirmat Greenspan, chiar si dupa ce pleci din functie te intalnesti cu oameni care iti critica deciziile, desi probabil tot ei te-au laudat cand le-ai luat", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO