Business Internaţional

Un miliardar belgian da peste 2 mld. de euro pe 5% din Iberdrola

01.06.2007, 17:39 23

Companiile de investitii Groupe Bruxelles Lambert si Compagnie Nationale a Portefeuille, detinute de miliardarul belgian Albert Frere, au cumparat 5% din actiunile producatorului spaniol de energie Iberdrola.
Achizitia de 2,2 miliarde de euro facuta de catre cele doua companii de investitii pune sub semnul intrebarii viitorul celei mai mari companii de energie din Spania, scrie The Financial Times. Groupe Bruxelles Lambert (GBL) detine 3%, iar Compagnie Nationale a Portefeuille (CNP) 2% din actiunile companiei spaniole. Albert Frere este adesea perceput ca un catalizator al schimbarii pentru afacerile pe care achizitioneaza.
Actiunile Iberdrola au fost cumparate folosind rezervele de lichiditati ale grupului, atat GBL, cat si CNP fiind interesate de cresterea participatiilor in cadrul producatorului spaniol de energie.
De asemenea, Iberdrola, a doua mare companie de utilitati din Spania, va scoate la vanzare 20% din actiunile diviziei sale de energie regenerabila, Iberenova, cu o valoare integrala estimata de analisti la 16-20 de miliarde de euro. Oferta publica de actiuni este programata pentru ultimul trimestru al acestui an.
Recenta achizitie pune in lumina interesul manifestat de enigmaticul om de afaceri belgian pentru sectorul energetic european. Pana in prezent, Frere si-a construit o adevarata retea de actionariate in cadrul grupurilor de energie, achizitia de actiuni Iberdrola putand fi preludiul unei serii mai mari de achizitii.
Compania Suez, unde grupul de investitii GBL este actionar majoritar, si-a dublat participatia la compania Gas Natural din Spania, ajungand pana la 11,3 procente. In acelasi timp, Iberdrola a preluat compania Scottish Power pentru 17,2 miliarde de euro.
In varsta de 81 de ani, Frere obisnuieste sa cumpere participatii mici in cadrul companiilor pe care le considera subevaluate, pentru ca mai apoi sa isi majoreze treptat participatia si in cele din urma sa vanda compania la pret mult mai mare in schimbul altor active atractive.
GBL si CNP, companiile de investitii controlate de miliardarul belgian, au declarat ca isi rezerva dreptul de a majora participatiile in cadrul companiei spaniole, semn ca actionariatul acestora va creste.
Departe de lumina reflectoarelor, Albert Frere are o avere de 3,1 miliarde de dolari (2,3 mld. euro), obtinuta in mare parte prin achizitii ieftine si tacute si vanzari pe profit. Frere a castigat primele milioane de euro din industria metalurgica, inainte de a trece de partea finantelor si a vietii de investitor minoritar, devenind un pionier al consolidarilor corporatiste din Europa in anii '80.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO