Business Internaţional

Un nou semn al încetinirii economiei europene: comenzile fabricilor germane scad neaşteptat

Preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat că numai perspectiva în sine a unui război comercial între SUA şi China ar putea afecta încrederea şi reduce consumul şi investiţiile.

Preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat că numai perspectiva în sine a unui război comercial între SUA şi China ar putea afecta încrederea şi reduce consumul şi investiţiile.

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2018, 00:05 524

Comenzile fabricilor din Germania, cea mai mare economie europeană, au suferit o scădere neaşteptată pentru a treia lună consecutiv în martie, un alt semn al slăbiciunii de care a dat dovadă economia zonei euro de la începutul acestui an, scrie Bloomberg.

Rapoarte separate indică o erodare a încrederii inves­titorilor în blocul monetar pentru a patra lună consecutiv, iar un indicator al retailului sugerează că vânzările s-au contractat pentru prima dată în mai mult de un an.

Scăderea comenzilor indus­triale germane a venit pe fondul cererii slabe din străinătate, fapt ce su­gerează că fa­bri­cile din cea mai ma­re econo­mie a Eu­ropei se con­frun­tă cu pro­ble­me gene­rate de pro­­­tecţionismul în creş­­tere, potrivit Reuters.

Contractele pentru bunuri germane au scăzut cu 0,9% după o reducere revizuită în jos de 0,2% în luna anterioară. Analiştii chestionaţi de Reuters anti­cipaseră o creş­tere de 0,5% a comenzilor.

„Un declin de 0,9% este chiar dureros“, a comentat Thomas Gitzel, analist la VP Bank Group. „Economia încetineşte, aceasta este concluzia sigură care reiese din ultimele date“, a mai declarat Gitzel, adăugând că unele estimări de creştere va trebui revizuite în jos în curând.

Guvernul german şi-a redus luna trecută estimarea de creştere pe 2018 la 2,3% de la 2,4% şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile de ordin comercial. „Dezbaterile privind tarifele au creat probabil un nivel ridicat de nesiguranţă în industria bazată pe exporturi a Europei“, a comentat Gitzel.

Banca Centrală Europeană a indicat tarifele ca una dintre principalele sale preocupări în condiţiile în care strategii instituţiei se îndreaptă către retragerea programelor de stimulare a economiei, potrivit Bloomberg.

Preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat că deşi impactul măsurile protecţioniste deja adoptate este limitat, numai perspectiva în sine a unui război comercial între SUA şi China, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai blocului, ar putea afecta încrederea şi reduce consumul şi investiţiile.

În zona euro, indicele Sentix privind încrederea investitorilor a coborât la 19,2, cel mai scăzut nivel din februarie 2017, de la 19,6. „Nesiguranţa privind introducerea de tarife punitive de către SUA şi pericolul ca aceasta să ducă la extinderea măsurilor protecţioniste apasă asupra încrederii“, a declarat Manfred Hubner, managing director al Sentix.

PMI-ul pe retail al IHS Markit a atins între timp un minim pe 17 luni, de 48,6.

În pofida datelor dezamăgitoare, strategii BCE nu au dat semne de panică şi rămân la păreread că creşterea nu este serios ameninţară. În mod similar, banca centrală germană a respins temerile privitoare la perspectivele economiei germane, invocând existenţa unor factori excepţionali ca grevele şi epidemia de gripă.

Totuşi, în opinia lui Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane, ameninţarea stagnării seculare la nivel mondial este reală.

„Problema stagnării seculare este una reală. Actualele remedii sunt adecvate, dar nu vor constitui probabil soluţii pe termen lung. Lumea industrială poate spera la o creştere a cererii de investiţii şi un declin al nevoii de economisire. Dar strategii trebuie să-şi întoarcă atenţia către problemele legate de cerere cât şi de ofertă pe viitor“, scrie Summers într-o opinie publicată în Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO