Business Internaţional

Un oficial chinez cere ca Japonia să fie atacată cu toată forţa pe pieţele financiare

Un oficial chinez cere ca Japonia să fie atacată cu toată forţa pe pieţele financiare

Premierul chinez a avertizat că Beijingul „nu va face nicio concesie“ teritorială. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

20.09.2012, 00:04 1016

China ar trebui să-şi folosească puterea în calitate de cel mai mare creditor al Japoniei într-un atac asupra pieţei de obligaţiuni pentru a declanşa o criză financiară în această ţară dacă guvernul de la Tokio nu revine asupra deci­ziei de a include în teritoriul nipon un arhi­pe­lag de insule din Marea Chinei de Est re­ven­dicate şi de Beijing, a declarat un consilier de rang înalt din guvernul chinez, potrivit The Telegraph.

Jin Baisong, membru al Academiei Chine­ze de Comerţ Internaţional, o ramură a minis­te­rului chinez al comerţului, a declarat că China ar putea invoca "excepţia de securitate" pre­văzută de regulile Organizaţiei Mondiale a Co­merţului (OMC). Jin a respins argumentele că un război comercial între China şi Japonia, cele mai mari economii din Asia, ar avea efecte distructive pentru amândouă.

"Este clar că China poate da o mare lo­vi­tură economiei japoneze fără să sufere la rân­dul ei", a spus Jin. El susţine că China îşi per­mite să-şi sacrifice exporturile "cu valoare adău­gată mică", în timp ce Japonia depinde de cererea chineză pentru a-şi ţine economia deasupra liniei de plutire şi a preveni un declin "ireversibil". Conflictul pune în pericol relaţiile eco­no­mice dintre cele două ţări, ale căror schim­buri comerciale au valorat aproape 350 mld. dolari anul trecut. China deţine 230 mld. do­lari în obligaţiuni emise de guvernul japonez.

Insulele numite Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China sunt nelocuite, dar ar putea ascunde mari rezerve de petrol şi gaze naturale, potrivit unui raport al ONU din 1969. Deşi insulele sunt deţinute de cetăţeni privaţi şi administrate de Japonia, ele sunt revendicate de China şi de Taiwan.

Anunţul autorităţilor de la Tokio că au făcut o ofertă pentru cumpărarea insulelor în termen de o lună a declanşat proteste în multe oraşe chineze, care au ajuns la tensiune maximă marţi, la împlinirea a 81 de ani de la invazia japoneză a Manciuriei.

Ambasada Japoniei a fost "asediată" de protestatari care au aruncat cu bidoane şi au scandat sloganuri antijaponeze, iar sute de fabrici şi magazine ale companiilor japoneze, printre care Toyota, Nissan, Panasonic şi Sony, şi-au suspendat activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO