Business Internaţional

Un paradis fiscal a supravietuit lui Ivan ?cel Groaznic"

20.09.2004, 00:00 24



Cel de-al cincilea centru financiar din lume, din insulele Cayman, a functionat fara energie, in ciuda faptului ca a fost lovit de uraganul Ivan, scrie BBC News. In Insulele Cayman isi au sediul 5.000 de fonduri de investitii, aproape 400 de banci si zeci de mii de companii.



Caderea de energie care a afectat majoritatea insulelor inseamna ca activitatea personalului local al acestor companii a fost intrerupta pana la reluarea alimentarii cu energie, programata pentru 20 septembrie. Multumita naturii internationale a serviciilor financiare furnizate de insulele Cayman, multe firme si-au continuat activitatea fara probleme.



Avand in vedere ca informatiile importante erau stocate, ca o masura de rutina, si in baze de date din alte regiuni, multe firme de avocatura, agentii ale diferitelor companii si banci le-au spus pur si simplu clientilor sa contacteze birourile din Londra, insulele Bahamas sau SUA.



Expertii sustin ca aceasta experienta releva cel mai bine natura virtuala a finantelor moderne.



Restul vietii din insula insa a primit o lovitura grea din partea uraganului Ivan. Putini din cei 43.000 de locuitori au ramas cu energie si apa, iar locuintele si cladirile intreprinderilor au suferit pagube importante. Nici sistemul de comunicatii nu a ramas neafectat, cele mai multe linii telefonice au fost intrerupte si acoperirea retelelor de telefonie mobila a fost minima.



Insulele Cayman sunt cunoscute ca un centru financiar international si un "paradis fiscal". Sectorul financiar genereaza marea majoritate a produsului intern brut de 1,3 miliarde dolari.



Bancile, dintre care majoritatea sunt filiale ale unor mari grupuri financiare internationale si nu au o prezenta fizica in insule, pastreaza depozite in valoare de peste 1.000 miliarde dolari.



In insulele Cayman, teritoriu semi-independent al Marii Britanii, companiile sunt mult mai numeroase decat locuitorii. Multe din aceste companii functioneaza in cadrul unor sisteme complexe prin intermediul carora corporatiile si unii oameni bogati isi pot administra afacerile financiare sau de natura fiscala. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO