Business Internaţional

Un scandal bancar a făcut o gaură de 1,4 mld. $ în averea lui Buffett

Warren Buffet

Warren Buffet

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2016, 00:00 813
Averea legendarului investitor Warren Buffett s-a redus cu 1,4 miliarde de dolari într-o singură zi în condiţiile în care acţiunile băncii americane Wells Fargo au scăzut marţi cu 3,3% din cauza unui scandal izbucnit după ce s-a descoperit că angajaţii instituţiei au deschis peste două milioane de conturi fără aprobarea clienţilor.

Acţiunile Berkshire Hathaway, cel mai mare acţionar al băncii, au pierdut 2% din valoare marţi, ceea ce a făcut ca avuţia investitorului de 86 de ani să scadă în acea zi mai mult decât a oricărui alt personaj inclus în Indexul Bloomberg al Miliardarilor. Averea lui Buffett, de 65,8 mld. dolari, este a patra ca mărime din lume. Declinul de marţi a venit în contextul unor vânzări masive pe bursele din întreaga lume care au şters de vineri până marţi 93 mld. dolari din cele mai mari 400 de averi. Miliardarii au pierdut 37,3 mld. dolari marţi. De când a pornit valul de vânzări, Amancio Ortega, fondatorul Inditex, a pierdut 3,3 mld. dolari, cel mai mult dintre persoanele incluse în indexul Bloomberg. Ortega are a doua cea mai mare avere din lume. Bill Gates, cofondatorul Microsoft şi cea mai bogată persoană din lume, şi-a văzut averea micşorându-se cu 2,4 mld. dolari. I-au mai rămas totuşi 87,3 mld. dolari. 

Un alt efect al vânzărilor şi al scandalului este că Wells Fargo a pierdut marţi în favoarea JPMorgan Chase titlul de cea mai valoroasă bancă din lume. Acţiunile Wells Fargo au scăzut cu aproape 6% de joi, când autorităţile americane au anunţat că au amendat banca din cauza conturilor false. Spre comparaţie, indicele Standard & Poor’s 500 a scăzut în aceeaşi periodă cu 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24