Business Internaţional

Ungaria converteste fondurile UE pentru a sprijini forintul Europa Centrala si de Est

09.03.2009, 17:21 18

Banca centrala a Ungariei va incepe sa converteasca sume primite de la Uniunea Europeana pe piata monetara pentru a veni in sprijinul forintului, scrie Bloomberg.

Banca este "pregatita sa utilizeze intreaga gama de instrumente monetare" si-i va indemna pe creditori sa foloseasca la randul lor instrumente de lichiditate, se arata intr-o declaratie aparuta pe site-ul web al bancii. Institutiile financiare ale tarii sunt stabile, iar Ungaria va inregistra un declin "rapid si substantial" al necesitatilor sale de finantare, se arata in declaratie.
Forintul a inregistrat o scadere puternica saptamana trecuta dupa ce liderii UE au respins apelul primului-ministru Ferenc Gyurcsany pentru un pachet de finantare destinat Europei de Est. Anul trecut, Ungaria a fost prima tara din UE care a solicitat sprijin international in conditiile in care criza financiara globala ameninta sa-i afecteze dramatic economia.
"Consiliul Monetar va face tot posibilul pentru a readuce procesele de piata in armonie cu perspectivele privitoare la economia reala", se arata in declaratia bancii centrale.
Forintul a pierdut 4,5% din valoare in raport cu moneda euro saptamana trecuta, atingand un minim record de 317,22 forinti/euro pe 6 martie. Moneda ungara s-a apreciat ieri cu 2,2%, pana la o valoare de 306,02 forinti/euro.
Ungaria a primit sustinere de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Luna trecuta, primul-ministru ungar a propus punerea la punct a unui pachet de pana la 180 de miliarde de euro pentru sustinerea economiilor, bancilor si companiilor est-europene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO