Business Internaţional

Ungaria: Nu vom lăsa băncile să dea oamenii afară din case

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2010, 23:30 22

Guvernul Ungariei intenţionează să extindă sprijinul oferitpersoanelor cu credite ipotecare în monedă străină şi către cei alecăror credite sunt exprimate în moneda locală, forintul, a anunţatprimul-ministru ungar Viktor Orban, citat de Portfolio.hu.

Partidul de centru dreapta Fidesz, care a ajuns la putere înaprilie câştigând o majoritate fără precedent de două treimi înParlament, s-a angajat iniţial să-i ajute pe cei care au problemecu creditele în valută contractate.

Partidul a anunţat un plan de acţiune de opt puncte în contextulîn care deprecierea forintului în raport cu francul elveţian asporit riscul ca debitorii să devină incapabili să-şi rambursezecreditele în monedă străină.

Printre propuneri se numără şi cea de a permite debitorilorsă-şi prelungească creditele ipotecare cu cinci ani fără a suferipenalizări şi cea de a interzice băncilor să perceapă comisioanesuplimentare pentru non-plată.

Ungurii au datorii de aproximativ 7.300 de miliarde de forinţi(26,3 mld. euro) sub formă de credite în valută, din care 82% suntdenominate în franci elveţieni, conform băncii centrale. Crediteleipotecare cu restanţe ale populaţiei au avansat până la 1.400 demiliarde de forinţi (5 miliarde de euro) în primul trimestru.

"Nu intenţionăm să extindem programul către alte credite, cum arfi cele auto", a declarat primul-ministru ungar.

"Îi vom putea ajuta pe cei care riscă să-şi piardă locuinţele.Am decis că nu vor exista evacuări în Ungaria, iar băncile trebuiesă înţeleagă acest lucru la rândul lor. Intenţionăm de asemeneasă-i includem în program pe cei care au contractat crediteipotecare exprimate în forinţi", a adăugat Orban.

Guvernul a promis că va face publice planurile detaliate legatede Compania Naţională de Administrare de Active, organismul care vaadministra şi supraveghea "operaţiunea de salvare", până lamijlocul lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO