Business Internaţional

Ungaria: Orban respinge planurile UE invocând temeri economice, dar acceptă contracte care fac din economia locală moşia sa

Ungaria: Orban respinge planurile UE invocând temeri...

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2022, 00:05 362

Premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat că respinge ultima propunere a Uniunii Europene privind instituirea unui embargo împotriva petrolului rusesc, spunând că aceasta ar echivala cu o “bombă nucleară” aruncată asupra economiei ţării sale, relatează Bloomberg.

În acelaşi timp, în cadrul unui interviu acordat postului de radio de stat, Orban şi-a prezentat cerinţele, arătând că obiectivul său final nu priveşte respingerea sancţiunilor decise de către bloc, ci obţinerea unei “cooperări constructive” care să ţină cont de interesele Ungariei, inclusiv în ceea ce priveşte ultimul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Orban a declarat că doreşte o exceptare pe cinci ani, în loc de amânarea cu un an analizată în prezent, pentru ca Ungaria să se poată conforma cu interdicţia UE privitoare la petrolul rusesc.

Premierul ungar a arătat de asemenea că pentru a elibera Ungaria de dependenţa de ţiţeiul rusesc este nevoie de investiţii de miliarde de dolari şi de accesul Ungariei la partea sa din fondurile de urgenţă pentru pandemie acordate de UE.

Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la partea sa de 7,2 miliarde de euro din fondurile pentru pandemie din cauza temerilor privind corupţia.

Principalul punct de dezacord în ceea ce priveşte embargoul împotriva petrolului rusesc are legătură cu calendarul ambiţios prezentat de Comisia Europeană: şase luni pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de ţiţei rusesc şi până la sfârşitul anului pentru toate produsele rafinate, notează Euronews.

În timpul consultărilor, Ungaria, Slovacia şi Cehia au apărut drept cele mai sceptice ţări.

Toate cele trei ţări sunt masiv dependente de petrolul rusesc, pe care-l primesc prin conducta Druzhba, şi sunt îngrijorate că embargoul UE le va periclita aprovizionarea cu energie şi afecta puternic economiile.

Revenind la Ungaria, în timp ce spune nu propunerilor blocului, premierul Orban spune da unor contracte încheiate de apropiaţi ai săi.

Potrivit Portfolio, guvernul ungar a semnat un contract de concesiune de autostradă pe 35 de ani, toate cerinţele formale fiind îndeplinite, după cum a anunţat Antal Rogan, ministrul responsabil de concesiune.

Contractul respectiv a fost câştigat de fondul de private equity Themis, care are legături cu Lorinc Meszaros şi Laszlo Szjj.

Lorinc Meszaros, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, este considerat frontmanul premierului ungar Viktor Orban, omul care se ocupă de afacerile premierului în locul acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO