Business Internaţional

Ungaria: Sistemul financiar a devenit mai vulnerabil

16.04.2008, 17:26 15

Sistemul financiar al Ungariei a devenit mai "vulnerabil" in contextul problemelor de pe piata creditelor ipotecare din Statele Unite, al deteriorarii perspectivelor de crestere economica si cresterii nivelului de indatorare a populatiei, scrie Bloomberg.
Efectele problemelor de pe piata americana a creditelor ipotecare asupra economiei ungare sunt indirecte, iar institutiile financiare ale tarii raman "robuste in fata socurilor" gratie capitalului strain si "castigurilor inca adecvate, desi aflate in scadere", se arata intr-un raport publicat de banca centrala a Ungariei.
Oficialii Fed si ai Bancii Centrale Europene au declarat saptamana trecuta ca turbulentele rezultate in urma crizei pietelor de credit, care dureaza deja de opt luni, se mentin, caracterizand situatia actuala drept una "fragila". Cel mai important efect al acestei crize asupra Ungariei este reprezentat de o majorare a randamentelor cerute pentru obligatiunile tarii, se arata in raportul bancii centrale ungare.
"Optimismul la care am fost martori pe piata a fost inlocuit de un sentiment de teama", a declarat Julia Kiraly, vicepresedinte al bancii centrale ungare.
"Din fericire, am fost afectati numai marginal. Turbulentele au avut drept efect principal o crestere a riscurilor prin scumpirea finantarii", a adaugat Kiraly.
Moneda maghiara, forintul, a scazut pana la 252,02 forinti in raport cu moneda unica europeana ieri.
Ritmul de crestere al economiei Ungariei, cel mai lent din cadrul Uniunii Europene dupa cel inregistrat de Danemarca in trimestrul patru, nu se va accelera "considerabil" in decursul acestui an, iar bancile tarii nu vor inregistra probabil performante mai bune decat anul trecut, a mai declarat Kiraly.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO