Business Internaţional

Ungurii platesc anual 270 mil. euro spaga in spitale

20.08.2009, 00:00 22

Pacientii ungari platesc anual 73,4 mld. forinti (269,49 mil. euro) sub forma de atentii asistentelor si doctorilor in speranta unui tratament preferential, potrivit unui studiu, scrie Budapest Business Journal.

Studiul, realizat de federatia ungara a fondurilor private de asigurari de sanatate si de departamentul de marketing al Universitatii Corvinus, a aratat ca cele mai mari sume neoficiale si neimpozitabile sunt insusite de angajatii spitalelor. Jumatate dintre respondentii care au fost internati in spital au spus ca au oferit bani medicilor pe parcursul internarii, iar 19% dintre aceia care au interactionat cu medicul de familie au facut acest lucru, in timp ce 22% i-au recompensat pe doctori atunci cand mergeau la clinica pentru consult.

Studiul a aratat ca exista o mare diversitate in ceea ce priveste valoarea bacsisurilor - de la 1.000 de forinti (3,5 euro) la 500.000 de forinti (1.800 de euro). Pacientii internati in spital au oferit in medie 28.500 de forinti (105 euro) fiecare personalului din spitale.

Studiul a mai aratat ca sumele oferite personalului medical sunt direct proportionale cu venitul persoanei care le ofera. Studiul a avut 2.200 de subiecti.

In cazul Romaniei, Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, spune ca platile informale din sistemul sanitar pot fi aproximate la 360-500 mil. euro anual, pana la aproape dublu fata de valoarea estimata in cazul Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO