Business Internaţional

Unul din cinci tineri din UE nu munceşte, iar guvernele nu mai au cum să-i ajute

Unul din cinci tineri din UE nu munceşte, iar guvernele nu mai au cum să-i ajute

Unul din cinci tineri din UE nu munceşte, iar guvernele nu mai au cum să-i ajute. Foto Ovidiu Misnik

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2011, 00:04 631

Potrivit agenţiei de statistică a UE Eurostat, rata şomajuluidin rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani dinUniunea Europeană se situează în continuare la peste unul din cincisau 20,5% în pofida redresării economice începute în al doileatrimestru al anului 2009.

Nivelul nu este cu mult sub vârful de puţin peste 21% atins cu20 de luni în urmă, iar economiştii se aşteaptă ca şomajul printretineri să urce din nou pe fondul măsurilor de austeritate şiîncheierii programelor guver­namentale de locuri de muncătemporare.

În condiţii normale, guvernele ar încerca să contracarezeşomajul ridicat cu cheltuieli suplimentare de impulsionare aocupării forţei de muncă, însă în această perioadă sunt subpresiune să reducă cheltuielile şi să respecte ţintelebugetare.

Economiştii nu se aşteaptă la o scădere a şomajuluiavând în vedere cererea redusă şi o încetinire a ritmului decreştere economică aşteptată pentru cea de-a doua jumătate aacestui an în principalele ţări europene.

Cifrele indică diferenţe mari de la ţară la ţară: Şomajul înrândul tinerilor se situează la cel mai scăzut nivel în Olanda,7,1%, Austria, 8,2% şi Germania, 9,1%, şi la cel mai ridicat înSpania, 45,7% şi Grecia 38,5%.

În unele ţări, spun economiştii, unele taxe ridicate majoreazăcosturile angajării for­male, în timp ce companiile sunt adeseadescurajate să facă noi angajări din cauza nesiguranţei economicedeterminate de cheltuielile şi restricţiile legale implicate dedisponibilizări.

Companiile nu pot ajusta salariile în funcţie de productivitateşi costurile de trai locale pentru că salariile minime sunt înmulte ţări stabilite la nivel central. Iar unii economişti spun căsolida reţea de asigurări sociale a Europei reduce stimulentelepentru căutarea unui loc de muncă.

Ţările cu şomaj scăzut urmează practici pe care ale ţări suntsfătuite să le copieze, cum ar fi programe de pregătirevocaţională. În acelaşi timp, însă, aceste economii se redreseazămai rapid, sporind cererea de forţă de muncă în rândul companiilorşi reducând necesitatea reducerii drastice a bugetelorguvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO