Business Internaţional

Viaţa la câţiva kilometri de dezastrul nuclear: de la raţii şi ajutor reciproc la lipsa de informaţii privind radiaţiile

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2011, 23:37 32

Dai Saito locuieşte în Haramachi-ku din Minamisouma, îninteriorul zonei de evacuare din jurul centralei nucleare de laFukushima. După cutremur, el a ales să rămână în Haramachi-kuîmpreună cu mama sa, în timp ce soţia sa şi copiii au plecat dinoraş. După dezastru, viaţa sa s-a schimbat radical, scrie BBCNews.

În ultimele patru săptămâni, situaţia din Haramachi-ku s-aschimbat mult. Magazinele mici au început să se deschidă treptat,mama sa s-a întors la lucru, iar oamenii vin şi pleacă din când încând. Unii s-au întors pentru că s-au săturat să trăiască înadăposturile puse la dispoziţie de guvern, alţii s-au întors lalucru. Marile supermarketuri şi restaurante rămân închise, darunele magazine private s-au deschis, deşi nu 24 de ore din 24, şipot fi cumpărate unele bunuri de folosinţă zilnică. Totuşi,distribuţia stagnează, iar stocurile sunt scăzute.

Când iese, Dai Saito încearcă să poarte aceleaşi haine pentru areduce numărul de articole expuse radiaţiilor. Prin spălare cu apăpotenţial poluată, îmbrăcămintea ar fi probabil contaminată.

În zonă, oamenii se ajută între ei. Banii disponibili sunt înscădere, iar sumele cheltuite pe comunicaţii deşăşesc aşteptările,spune Dai Saito.

Raţiile, serviciile medicale sunt gratuite, iar unele taxe dedrum nu se mai plătesc. În schimb, energia, comunicaţiile şicarburanţii nu sunt gratuite.

Consiliul local din Minamisouma munceşte din greu. De când auîncheiat transferul celor care au dorit să părăsească zona, membriiacestuia duc hrană şi ajutoare celor care au rămas. Pe de altăparte, Dai Saito spune că este departe de a fi mulţumit de guvern,care până acum nu a transmis informaţii transparente celor dinzonele de evacuare şi nu a explicat cum a luat decizii care nu suntîn linie cu standardele internaţionale.

Oamenii nu sunt siguri dacă Tepco, compania care deţine centralade la Fukushima, face faţă situaţiei foarte bine. Li se spune cămateriile radioactive nu au efecte nocive imediate asuprasănătăţii, însă oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la viitor.

Dai Saito spune că are în faţă o decizie extrem de dificilă.Vrea să rămână în Minamisouma, însă consideră că acest lucru va fiimposibil dacă situaţia nu se va schimba.

Potrivit primarului din Minamisoma, Katsunobu Sakurai, peste71.000 de oameni locuiau în această zonă înainte de 11 martie. Dupăo lună, numărul scăzuse la mai puţin de 10.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO