Business Internaţional

Vulturii din private equity care au avut curaj să înhaţe active cu probleme în timpul crizei şi-au dublat câştigurile

Vulturii din private equity care au avut curaj să...

Autor: Daniela Stoican

09.03.2014, 20:56 1214

Cei mai buni dintre magnaţii firmelor de private equity şi-au dublat anul trecut câştigurile personale la peste 2,6 miliarde de dolari profitând de creşterea pieţelor pentru a vinde din activele cumpărate în vremuri tulburi.

Suma reprezintă remuneraţiile câştigate de nouă fondatori a patru dintre cele mai mari firme de private equity din lume. Acestea includ dividendele plătite în contul acţiunilor tranzacţionate la bursă, salarii, bonusuri, câştigurile din investiţii în fondurile firmelor şi alte plăţi, scrie The Wall Street Journal. Managerii au câştigat fiecare peste 160 milioane de dolari, con­form unor raportări publicate recent.

Cel mai mare câştig la nivel individual, de aproximativ 546,3 milioane dolari, este de departe cel al lui Leon Black, cofondatorul şi directorul executiv al Apollo Global Management, o companie americană specializată pe speculaţii cu active cu probleme cu afaceri variind de la furnizarea de internet la linii de croazieră. Leon Black are 62 de ani şi este unul dintre cei mai mari colecţionari de artă din lume. El a plătit 120 de milioane de dolari în 2012 pentru celebra pictură „The Scream“, a norvegianului Edvard Munch.

Pe locul doi în topul câştigurilor se află Stephen Schwarzman de la Blackstone Group, cu 465,4 mi­lioane de dolari. După câţiva ani de inactivitate, timp în care a acumulat rezerve, Blackstone a atacat activele bancare europene profitând de preţul redus al acestora şi nevoia de capital a băncilor. Inacţiunea Blackstone a încetat în momentul în care creditori precum Lloyds Banking Group sau Commerzbank au început să vândă active imobiliare neperformante, precum şi credite comerciale.

KKR & Co. şi Carlyle Group sunt celelalte două firme care completează cvartetul giganţilor de private equity listaţi la bursă. Fondatorii firmei Carlyle, cu sediul în Washington DC, David Rubenstein, William Conway şi Daniel D’Aniello, au câştigat în total aproximativ 750 milioane dolari. Iar verii Henry Kravis şi George Roberts, în vârstă de 70 de ani, care au fondat şi conduc KKR, au dus acasă 161,4 milioane dolari şi respectiv 165,5 milioane de dolari anul trecut. Rezultatele financiare le-au permis firmelor de private equity să facă plăţi consistente atât către acţionarii lor, companii listate la bursă, cât şi către investitorii lor – fonduri de pensii, fonduri suverane, fundaţii şi persoane înstărite care aleg piaţa de private equity pentru a câştiga mai mult decât pe bursă.

Firmele de private equity cumpără companii, de obicei împrumutându-se cu sume foarte mari şi inten­ţionând să vândă aceste afaceri mai târziu în profit. Investiţia pe bază de datorie face ca strategia să fie riscantă dacă o companie nu-şi revine sau valoarea acesteia nu creşte, dar foarte bănoasă în caz de  succes pentru că firmele nu investesc foarte mult din propriul cash.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO