Business Internaţional

Zona euro ar putea ajunge creditorul Greciei dacă pieţele îi resping titlurile

George Papaconstantinou, ministrul de finanţe al Greciei, caută soluţii să îşi scoată ţara din impas

Zona euro ar putea ajunge creditorul Greciei dacă pieţele îi resping titlurile

Autor: Alexandru Matei

08.05.2011, 23:46 411

Obligaţiunile Greciei ar putea fi cumpărate de fondul europeande bail-out dacă executivul de la Atena nu se va putea întoarce pepieţele financiare anul viitor, a declarat ministrul elen definanţe George Papaconstantinou, scrie The Wall Street Journal.

"Pieţele continuă să nu aibă încredere în ţara noastră", a spusPapaconstantinou. "Trebuie să ne planifi­căm următorii paşi, pentru2012, pentru 2013", a mai spus el.

Autorităţile elene intenţionează să revină pe pieţele financiareîn 2012, o misiune ce pare tot mai grea din cauză că investitoriivăd Grecia mai degrabă restructurându-şi datoriile pe care le-aacumulat deja decât împrumutându-se din nou.

Grecii ar putea lua banii de la fondul european de bail-out -EFSF - European Financial Stability Facility - un mecanism creatanul trecut şi garantat de ţările din zona euro.

Situaţia Greciei a fost principalul subiect al unei întâlniri deurgenţă a unui grup restrâns de miniştirii de finanţe şi oficialieuropeni ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute înLuxemburg.

Oficialii europeni s-au întâlnit după ce publicaţia germană DerSpiegel a lansat zvonul că va avea loc o întâlnire secretă la nivelînalt în cadrul căreia să se discute posibilitatea ca Grecia sărevină la propria sa monedă.

Deşi speculaţiile au fost contrate puternic de oficiali dinîntreaga Europă, moneda euro a pierdut vineri 1% faţă de dolar,până la 1,44 dolari.

"Nu vorbim despre ieşirea Greciei din zona euro. Este o ideeprostească", a spus Jean-Claude Juncker, primul-ministru alLuxemburgului şi cel care a prezidat întâlnirea. "Nu vrem ca zonaeuro să explodeze fără motiv."

"Astfel de scenarii sunt criminale", a spus şi premierul elenGeorge Papandreou. "Niciun astfel de scenariu nu a fost discutat,nici măcar în întâlnirile neoficiale. Fac apel la toată lumea, înGrecia şi în special în UE, să ne lase să ne rezolvăm problemele înlinişte."



La întâlnirea de vineri Grecia a cerut partenerilor din zona eurosă relaxeze ţintele de deficit impuse în condiţiile în care ţara sechinuie să facă faţă măsurilor de austeritate convenite în urmaajutorului financiar de 110 mld. euro primit anul trecut, conformdeclaraţiilor unui oficial european.

El a mai spus că Grecia se aşteaptă să nu se poată finanţa de pepieţe anul viitor şi ar putea fi nevoită să apeleze la fondul EFSFpentru a face rost de noi fonduri. Posibilitatea extinderiiperioadei de rambursare a obligaţiunilor greceşti ce ajung lamaturitate anul vi­itor, propunere făcută de nemţi, a fost deasemenea discutată.

Grecia are de rambursat datorii în valoare de 27 mld. euro anulviitor.

"Grecia a cerut ca atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB săfie împinsă până în 2014, cu doi ani mai târziu decât i se cereacum", a mai spus oficialul european.

Executivul de la Atena a mai cerut celorlalte state membre alezonei euro să extindă perioada de rambursare a împrumuturilorprimite prin intermediul ajutorului extern convenit anul trecut,asta după ce în martie UE a convenit să majoreze de la trei laşapte ani perioada de rambursare a celor 80 mld. euro pe care i leva împrumuta Greciei, în timp ce FMI este aşteptat să vină cu omăsură similară. Cererile elenilor nu au fost însă acceptate derestul oficialilor europeni.

Cei prezenţi la întâlnirea de vineri sunt: miniştrii de finanţeai Germaniei, Franţei, Italiei, Spaniei şi Greciei, preşedinteleBCE Jean-Claude Trichet, comisarul european pe probleme economiceOlli Rehn şi preşedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker.

Investitorii sunt sceptici cu privire la posibilitatea Grecieide a ieşi de sub muntele de datorii ce o apasă, 328 mld. euro sau142,8% din PIB, fără o posibilă restructurare. Acest lucru se vedeşi în dobânzile pe care investitorii le cer Atenei şi care nu auscăzut semnificativ în ultimul an, în ciuda asistenţei primite dela UE şi FMI. Obligaţiunile pe zece ani ale Greciei au o dobândă depeste 15% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO