Business sportiv

​Bogdan-Daniel Deac, Constantin Lupulescu şi Kirill Shevchenko, unii dintre cei mai mari şahişti români, au primit wildcard-uri pentru primele etape ale turneului Grand Chess Tour

30.03.2023, 11:17 Autor: Miruna Diaconu

​Unii dintre cei mai mari sahişti români au primit wildcard-uri pentru primele etape ale turneului Grand Chess Tour. Turneul va porni în acest an cu o primă etapă organizată la Bucureşti - Superbet Chess Classic România, care va avea loc în perioada 5-16 mai. Ediţia din 2023 a Grand Chess Tour va reuni jucători de top în cinci etape, dintre care trei vor avea loc în Europa, mai exact în Bucureşti, Varşovia şi Zagreb, şi două în SUA, la St. Louis.

Organizatorii circuitului internaţional de şah Grand Chess Tour au anunţat wildcard-urile, adică participarea extraordinară, pentru Bogdan-Daniel Deac, Constantin Lupulescu şi Kirill Shevchenko, care vor juca sub steagul României.  Bogdan-Daniel Deac, a primit wildcard-uri şi va juca atât în competiţia de la Bucureşti, cât şi în cea de la Varşovia, în timp ce un alt jucător de bază al lotului masculin olimpic, Constantin Lupulescu, va performa la Zagreb. Jucătorul Kirill Shevchenko (Ucraina) va juca şi el sub steagul României, în competiţia din Polonia.

„Şahul din România are o tradiţie bogată, dacă ne raportăm la performanţele notabile obţinute de jucătorii noştri extrem de talentaţi. Un astfel de exemplu îl reprezintă Corina Peptan, care în 1988, la doar 10 ani, uimea lumea şahului, devenind campioană mondială de şah pentru tineret, în categoria ei de vârstă. Astăzi, suntem încrezători că putem atinge înălţimi cel puţin la fel de impresionante, ba chiar le putem depăşi cu succes", spune Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.

Pentru etapa de la Varşovia au mai primit wildcard-uri Radoslaw Wojtaszek (Polonia), dar şi cel mai bun jucător de şah din lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen. Şahistul norvegian a obţinut un wildcard şi pentru etapa de la Zagreb, unde va performa alături de fostul campion mondial, Viswanathan Anand (India), de Ivan Saric (Croaţia), de Dommaraju Gukesh (India) şi de Constantin Lupulescu (România).

Competiţiile Superbet Chess Classic România şi Superbet Rapid & Blitz Polonia 2023 sunt susţinute de Fundaţia Superbet. Începând din 2022, Fundaţia Superbet este partener strategic global al circuitului internaţional de şah, fondat de cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry Kasparov, şi de miliardarul american Rex Sinquefield.

„Ne-am angajat să susţinem Federaţia Română de Şah şi să aducem, anual, în Capitală, cei mai buni jucători de şah de pe glob. Ediţia din 2023 a Superbet Chess Classic promite să fie una spectaculoasă, cu doi şahişti care se vor lupta, luna viitoare, pentru titlul mondial. Îl aşteptăm cu nerăbdare pe noul campion mondial la Bucureşti, în prima etapă a acestui circuit, ce va debuta pe 5 mai. Alături de elita şahului mondial, se află cei mai valoroşi jucători români, Richard Rapport şi Bogdan Deac, modele inspiraţionale pentru tinerii şahişti, care au şansa unică de a-şi vedea de aproape idolii", adaugă preşedinta Fundaţiei Superbet.

Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapele de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid şi blitz. În premieră, ediţia de anul acesta va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii.​​

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet