Business sportiv

Business sportiv. Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter Strike, şi-a dorit să devină jucătoare profesionistă de fotbal, însă e-sportul a devenit un hobby, care astăzi este un „full time job“

23.02.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

În 2016, Ana Dumbravă a participat la prima competiţie, care a avut loc la Paris, iar patru ani mai târziu a obţinut primul său titlu. Ana Dumbravă este pentru al doilea an consecutiv campioană mondială la Counter Strike.

Ana Dumbravă, 23 ani, a câştigat pentru al doilea an consecutiv titlul de campioană mondială la Counter Strike, unul dintre cele mai populare jocuri video din lume. A intrat în lumea jocurilor video pentru a se relaxa, fiind mai mult un hobby la început, însă astăzi este pentru Ana Dumbravă un „full time job“.

Primul ei vis a fost însă să devină jucătoare profesionistă de fotbal, dar din cauza unor probleme personale, a renunţat la fotbal şi a găsit un refugiu în jocurile video.

„Am realizat că nu pot să continui acest drum, a fost ca un fel de refugiu, dar era un hobby. De la 3-4 ani obişnuiesc să mă joc pe calculator împreună cu fratele meu. Am început să mă joc de la 9 ani Counter Strike 1.6, însă doar din pasiune, eram prea mică şi nu puteam să particip la competiţii. La 14 ani, am început să joc Counter Strike Global Offensive“, spune Ana Dumbravă.

Un an mai târziu, a văzut câteva jucătoare prefesioniste, le-a urmărit în competiţii şi a relizat că îşi doreşte să joace şi ea la nivel profesionist.

„Mi-a plăcut foarte mult ce făceau ele şi m-am văzut pe o scenă, la un campionat, la o competiţie regională. Am început cu echipe formate din prieteni la competiţii în România, unde am obţinut rezultate individuale“, povesteşte ea.

În 2016, Ana Dumbravă a participat la prima competiţie, care a avut loc la Paris, iar patru ani mai târziu a obţinut primul său titlu.

Experienţa din fotbal şi abilităţile dobândite în acest sport au ajutat şi în e-games, spune ea. Spiritul competiţional şi lucrul în echipă au fost cele mai importante abilităţi dobândite în fotbal, care i-au fost de folos mai târziu. Mai mult, programul de antrenamente la fotbal au determinat-o să îşi structureze mult mai bine timpul.

Totuşi, e-sportul a ajutat-o să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, o viteză de reacţie mai bună, dar şi spiritul de echipă.

Ana Dumbravă spune că deşi jocurile video nu fac parte din categoria sporturilor clasice, sunt totuşi sporturi.

„Eu mereu le compar cu şahul. Noi ne antrenăm reflexele. În şah se folosesc tactici, pe care le folosim şi noi în jocuri. Sper ca această mentalitate cu privire la jocurile video să se schimbe în România. În ţările vestice, ei consideră jocurile video nişte sporturi şi au şi bază juridică“, spune ea.

Au existat câteva evenimente de e-sports care au promovat această industrie şi au pus România pe harta mondială a competiţiilor de jocuri video. Sunt câţiva paşi făcuţi, spune Ana Dumbravă, însă mai este un drum lung de parcurs.

Ana Dumbravă reuşeşte să facă din e-sport un full time job, din care câştigă bani. Ea nu a vrut să menţioneze cât câştigă în medie din Counter Strike, însă spune doar că jucătorii din top câştigă suficient cât partea financiară să nu reprezinte o problemă.

Până recent, Ana Dumbravă colabora cu organizaţia Nigma Galaxy, cu care a încetat colaborarea. Jucătorii profesionişti sunt angajaţi sau încheie colaborări cu marile companii din domeniu, care le oferă sprijinul necesar pentru a putea face performanţă. Pe lângă bani, companiile le asigură un psiholog, nutriţionist, dar acoperă şi costurile necesare pentru deplasări şi competiţii.

„Din 2019, când am avut oportunitatea să câştig primul campionat, am început să lucrez cu o organizaţie, să am un salariu, nu am avut probleme financiare“, spune ea.

Obiectivul său principal este să îşi menţină titlul pe viitor, acela de campioană mondială la Counter Strike.

Ana Dumbravă îşi doreşte ca acest sport să devină tot mai popular în rândul fetelor, care nu au ajuns la acelaşi nivel de performanţă ca băieţii.

„Sunt mai puţine competiţii feminine decât masculine, iar asta creează o diferenţă de abilităţi. Băieţii îşi pot antrena şi dezvolta abilităţile mai bine decât fetele“, adaugă ea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet