Business sportiv

Business sportiv. Anish Giri, mare maestru de şah: Şahul ajută la a face faţă eşecurilor şi pierderilor, ceea ce îi ajută pe oameni în viaţă

22.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Anish Giri joacă sub steagul Olandei şi a obţinut titlul de mare maestru la vârsta de 14 ani  El va fi prezent la Bucureşti în a doua etapă a turneului Grand Chess Tour, care va avea loc în perioada 26 iunie - 6 iulie.

Anish Giri (29 de ani), un mare maestru de şah care joacă sub steagul Olandei, a descoperit şahul la o vârstă fragedă pentru că părinţii săi aveau o tablă de şah în casă, iar el a fost intrigat mereu de diverse jocuri şi puzzle-uri, ceea ce a făcut ca a apropierea faţă de şah să fie una cât se poate de naturală. Câştigarea timpurie a meciurilor de şah l-a motivat să meargă mai departe pe acest drum.

„Am început să câştig şi asta m-a ajutat să mă menţin motivat. M-am îndrăgostit de şah foarte repede şi încă sunt foarte pasionat de el. Îmi place să fac lucruri pe care le fac bine, aşa că atâta timp cât voi juca bine, voi rămâne motivat“, spune Anish Giri.

A ajuns mare maestru la vârsta de 14 ani, însă deşi acum are dublul acestei vârste şi multe titluri câştigate, fiind parte din categoria greilor din şah, încă se bucură de fiecare interacţiune cu cei mai buni jucători de şah din lume.

„Jucători precum Kasparov, Karpov, Topalov şi alţii m-au inspirat. L-am întâlnit pe Vishy Anand la o vârstă fragedă şi a fost o experienţă specială pentru mine. De fiecare dată când îi întâlnesc şi joc cu cei mai buni jucători din lume, mereu trebuie să mă ciupesc pentru a mă asigura că se întâmplă cu adevărat“, adaugă el.

Pentru a ajunge la performanţă, Anish Giri spune că a petrecut foarte mult timp pentru a învăţa tactici noi, iar singura metodă de a avea rezultate ţine doar de practică, foarte multă pracitcă, spune el.

„Pentru a deveni un jucător foarte puternic, trebuie să petreci mult timp practicând şahul. Acest lucru este posibil doar dacă eşti dependent de acest sport. În multe cazuri, nu e nevoie de sfaturi pentru a fi bun la şah, trebuie doar să petreci mult timp practicându-l şi nu poţi face asta doar dacă ţi se pare cu adevărat interesant.“

„Cred că toţi marii jucători şi-au urmat pasiunea şi au făcut ceea ce le-a plăcut. Încearcă doar să îţi dai seama ce îţi place cel mai mult la şah şifă tot mai mult din acel lucru“, spune Anish Giri.

La începuturile sale în acest sport, Anish Giri s-a ghidat după cărţile de specialitate din domeniu, ulterior, a introdus în documentarea sa despre sport şi vizionarea videoclipurilor cu marii jucători din lume.

„Când eram copil, citeam multe cărţi despre tacticile din şah. În zilele noastre, există instrumente mai bune. De exemplu, sunt antrenori de tactică online, unii dintre ei chiar fac cursuri gratis. Pe măsură ce am devenit mai puternic, mi-a plăcut şi conţinutul video, aşa că am urmărit multe videoclipuri cu jucători de top, concentrându-mă în special pe deschideri. Aşadar, videoclipurile şi cărţile au devenit principalele mele resurse“, explică el.

Şahul dezvoltă concentrarea şi atenţia, însă îi ajută pe oameni să facă faţă eşecurilor şi pierderilor, abilitate ce îi va ajuta mai târziu în viaţă, în situaţiile personale sau profesionale.

„Copiii cărora le place şahul au deja anumite calităţi. Dacă nu-ţi place să stai în acelaşi loc, va fi greu să joci şah. Dar şahul vă ajută cu siguranţă să vă dezvoltaţi concentrarea şi atenţia. De asemenea, vă ajută să faceţi faţă eşecurilor şi pierderilor. A şti cum să faci faţă unor astfel de situaţii îi ajută pe oameni şi mai târziu în viaţă. De exemplu, dacă o persoană a avut o zi proastă la serviciu sau i s-a anulat zborul, ea are tendinţa de a deveni foarte stresată din cauza asta şi nu poate face faţă, iar şahul te poate ajuta cu adevărat în acest sens“, explică jucătorul de şah.

După părerea sa, şahul este un sport special care reuşeşte să fascineze generaţie după generaţie de tineri sportivi. Cu cât e jucat mai mult, cu atât devine mai interesant, spune Anish Giri, spre deosebire de alte jocuri unde începutul este interesant şi îşi pierde această componentă pe parcurs.

„Şahul are o cultură bogată, o istorie bogată, o imagine incredibilă şi calităţi pozitive, cum ar fi gândirea în viitor şi luarea unor decizii inteligente. Este, de asemenea, un sport grozav. Dacă eşti o companie sau un guvern, este relativ ieftin să investeşti în şah în comparaţie cu alte investiţii şi există doar rezultate pozitive. Acesta este ceea ce îl face foarte atractiv“, adaugă Anish Giri.

El va fi prezent la etapa ce va avea loc la Bucureşti din cadrul turneului Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, în perioada 26 iunie - 6 iulie. Superbet Chess Classic Romania este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour. Prima etapă va avea loc în Polonia, iar celelalte în Croaţia şi SUA.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet