Business sportiv

Business sportiv. Arjun Erigaisi, mare maestru de şah: Pandemia a contribuit foarte mult la expansiunea şahului. Pentru ca acest sport să ajungă la nivelul fotbalului sau baschetului, este important ca tot mai multe companii să investească în şah

12.04.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Arjun Erigaisi, mare maestru de şah care va participa la turneul Grand Chess Tour din acest an, este de părere că la expansiunea şahului a contribuit mult şi pandemia. În ultimii ani, numărul jucătorilor aproape că s-a dublat, iar platformele online de şah au avut creşteri impresionante ale numărului de utilizatori.

„Pandemia a contribuit foarte mult la expansiunea şahului. Pentru ca şahul să fie la fel de mare ca alte sporturi precum fotbalul şi baschetul, este important ca tot mai multe companii să investească în el, poate fi un lucru bun şi pentru afacerea lor“, spune Arjun Erigaisi.

Arjun Erigaisi este unul dintre cei mai buni şahişti din lume. El a început să joace şah ca un hobby, deşi obişnuia să meargă la înot, patina sau să facă diverse alte activităţi când era mic, şahul l-a atras cel mai tare.

„Am început să merg la turnee şi mă descurcam bine. A fost distractiv, mi-a plăcut, apoi am început să merg la tot mai multe turnee şi aşa am devenit un şahist profesionist“, explică el.

Pe lângă antrenamentele dedicate şahului, Arjun Erigaisi spune că activitatea fizică are un impact direct asupra modului de joc.

„Exer­ciţiile fizice sunt cu adevărat importante pentru şah, pentru a juca bine este important să te menţii în formă fizică.“

„Mulţi jucători s-ar putea să nu creadă asta, dar pentru mine, aşa este. Pentru că atunci când ai orele lungi la şah, este foarte important să gândeşti la fel pe parcursul celor 7-8 ore de joc, aşa cum gândeşti în primele ore. Am avut un joc în 2021 pe care l-am pierdut doar pentru că am rămas fără putere. După aceea, mi-a luat ceva timp să înţeleg cât de important este să fii în formă“, explică el.

Şahul reuşeşte să contureze abilităţi care ţin de gândirea critică şi analitică, însă Arjun Erigaisi spune că l-a ajutat să devină şi mult mai răbdător, el fiind o fire mai impulsivă.

Arjun Erigaisi va participa în acest an la turneul Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante competiţii de şah la nivel internaţional. Una dintre etapele turneului va fi organizată la Bucureşti, anume Superbet Chess Classic România, care este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour, şi va avea loc în  perioada 26 iunie – 6 iulie. Prima etapă va avea loc în Polonia, iar celelalte în Croaţia şi SUA.

„Urmăresc acest turneu de câţiva ani, are mulţi jucători grozavi, printre care Magnus, Vishy Anand. Mă bucur că voi lua parte la ea anul acesta şi voi da tot ce am mai bun. Pentru a continua dezvoltarea, este foarte important să joci împotriva adversarilor puternici şi nu sunt multe turnee care să ofere această oportunitate, acesta este cu siguranţă unul dintre ele“, spune el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet