Business sportiv

Business sportiv. Care este reţeta pentru a ajunge la performanţă

14.07.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Traian Goga, directorul Clubului Sportiv Olimpia: „Profesionalismul antrenorilor este determinant, dar şi o bază sportivă adecvată, echipament sportiv, un corp de specialişti, medicamente, nutriţie şi asigurarea unor recompense materiale“ ♦ Clubul Sportiv Olimpia, aflat în subordinea statului român, este unul dintre cele mai mari cluburi de pe plan local, având 20 de secţii sportive. Este clubul de unde provine o parte din performanţa sportivă a României.

Pentru a putea ajunge la performanţa sportivă, nu este suficientă doar munca sportivului, ci este nevoie de un cumul de factori şi beneficii pe care sportivul să le aibă la îndemână. La performanţa sportivă se poate ajunge doar creându-se un ecosistem prin care sportivul să aibă parte nu doar de o bază sportivă, ci şi de un antrenor profesionist, echipamente coresponzătoare, medicamente, nutriţie potrivită, cât şi asigurarea unor recompense materiale ca factor motivator, spune Traian Goga, directorul Clubului Sportiv Olimpia, care reuşeşte an de an să obţină, prin sportivii săi, rezultate remarcabile la competiţiile naţionale şi internaţionale.

„Profesionalismul antrenorilor este determinant în obţinerea performanţelor, aceştia fiind aceia care lucrează direct cu sportivii, pe urmă asigurarea unor condiţii adecvate de antrenament şi participare la competiţii este alt factor-cheie. Condiţiile presupun o bază sportivă adecvată, echipament sportiv corespunzător, un corp de specialişti care să ajute în pregătirea sportivă care se efectuează, medicaţie şi nutriţie adecvate, asigurarea unei remuneraţii şi unor recompense materiale şi altele. De asemenea, menţinerea unui dialog constant între managementul clubului, antrenori, sportivi şi alţi actori care participă la ecuaţia performanţei sportive clădeşte încrederea, lucrul esenţial pentru obţinerea oricărui tip de success“, spune Traian Goga.

Cu toate că în teorie lucrurile par simple, în România, performanţa sportivă este greu de obţinut, uneori chiar imposibil, fie din lipsa unei infrastructuri sportive bine dezvoltate, fie subfinanţarea sportului, fie o penurie de personal specializat. La această listă se mai pot adăuga motive pentru care performanţa sportivă poate fi doar un ideal pentru anumite cazuri.

Clubul Sportiv Olimpia, aflat în subordinea statului român, cu o istorie de 75 de ani, este unul dintre cele mai mari cluburi de pe plan local, având 20 de secţii sportive, anume atletism, baschet, box, bob-sanie, canotaj, ciclism, gimnastică ritmică, haltere, kaiac-canoe, karate tradiţional, pentatlon modern, rugbi, sărituri în apă, scrimă, triatlon, tir sportiv, tenis, înot, snooker şi volei.

Clubul numără şi participări multiple ale sportivilor la competiţiile naţionale şi internaţionale. Doar în 2022 sportivii înscrişi la Clubul Sportiv Olimpia au obţinut 374 de medalii la campionate naţionale şi internaţionale.

„Practic, sportivii clubului au obţinut mai mult de o medalie/zi, în medie, în 2022“, precizează Traian Goga.

Anul trecut, clubul a avut înregistraţi 513 sportivi, la care se adaugă circa 100 de sportivi aflaţi în faza de iniţiere, urmând a se decide asupra selecţionării lor. Sportivii sunt alocaţi unui număr total de 42 de antrenori.

„Identificarea antrenorilor adecvaţi profilului de activitate şi de performanţă al clubului, pot spune că, adesea, găsirea lor presupune o muncă susţinută de căutare. Numărul antrenorilor din România nu este foarte mare în acest moment, iar orientarea majorităţii lor către activităţile de selecţie şi iniţiere, activităţi care se realizează de cele mai multe ori contra cost, face ca numărul antrenorilor care îşi pun ca obiectiv înalta performanţă să fie, astfel, şi mai mic“, spune Traian Goga.

Cu toate că este un club sportiv de stat şi deci finanţat din bugetul public, directorul clubului spune că fondurile alocate sunt insuficiente pentru obiectivele pe care şi le-a propus.

„Finanţarea, în majoritate, provine din alocaţia bugetară, pe care o completăm cu veniturile proprii realizate din închirierea bazelor sportive avute în administrare. Am reuşit să atragem şi nişte donaţii şi mici sponsorizări, de asemenea. Ar fi de folos un set de măsuri normative sau fiscale care să facă domeniul sportului mai atractiv pentru sponsori, deoarece într-un caz cum e al C.S. Olimpia Bucureşti, ne-ar permite să compensăm lacunele din finanţarea de care beneficiem monentan“, explică el.

În ceea ce priveşte infrastructura sportivă, directorul clubului este de părere că baza sportivă are nevoie de o regândire completă, multe clădiri fiind prea vechi pentru a fi reparate, iar anumite clădiri sau bazine de înot nu au fost întreţinute corespunzător de-a lungul timpului, ceea ce le-a adus într-un stadiu degradant.

„Fără măsuri radicale în ceea ce priveşte modernizarea bazei sportive a clubului, nu putem să aspirăm la rezultate măreţe pe viitor. În acest sens, am reuşit introducerea pe

lista-sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii a proiectului intitulat „Sala sportivă multifuncţională Olimpia“, sală care va include trei terenuri de baschet/volei, la nivelul solului şi un demisol unde se pot amenaja diferite suprafeţe pentru alte sporturi, cum ar fi haltere, box, tir pistol cu aer comprimat, tenis de masă etc., plus vestiare, spaţii tehnice“, explică Traian Goga.

Clubul a ajuns la 75 ani de activitate, motiv pentru care directorul clubului îşi doreşte un rebranding, care să aducă un suflu nou.

Anul acesta, sportivii din cadrul clubului au adus deja câteva medalii sau locuri onorabile de la competiţiie internaţionale.

Sportivii care au adus cele mai bune rezultate în acest an Clubului sunt Rareş Dincă şi Valentin Tudorache (locul 8 la Campionatele Europene de Bob, categoria junior masculin), Mihai Sami Dicu (locul 2, proba monobob, concurs calificare Jocuri Olimpice de Iarnă de Tineret), Adelina Badără (locul 5, proba skeleton, concurs calificare Jocuri Olimpice de Iarnă de Tineret), Teodor Buligescu (locul 5, proba skeleton, concurs calificare Jocuri Olimpice de Iarnă de Tineret), Iancu Ionadi (locul 2 şi 3,  Campionatele Europene de Haltere Seniori, proba smuls, total şi aruncat), Francesco Ţigănescu (locul 3, Cupa Mondială de Tir Sportiv, categoria junior masculin), Monica Manolache (locul 5, Campionatele Europene de Seniori Snooker), Alexandru Constantinescu şi Irina Preda (calificare la probele individuale la Campionatele Europene de Înot de Juniori de la Belgrad), Denis Popescu (calificarea la Jocurile Mondiale Universitare Chengdu).

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet