Business sportiv

Business sportiv. Cum au reuşit să facă performanţă copiii oamenilor de afaceri? Suţinerea financiară este esenţială în drumul spre performanţă al unui sportiv

09.09.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Ziarul Financiar a discutat cu copiii a trei oameni de afaceri din România care au reuşit să ajungă la performanţă în sportul pe care l-au practicat.

Susţinerea financiară, dar şi cea morală, reprezintă cei mai importanţi piloni pentru construirea drumului în performanţa sportivă. Copiii oamenilor de afaceri din România demonstrează acest lucru, însă toţi susţin că nu doar partea financiară este esenţială, ci şi cea morală, fără cea din urmă, situaţia materială nici nu ar conta.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sportivii români este lipsa finanţărilor din partea statului, iar în cele mai multe cazuri, greul cade pe părinţi, care sunt nevoiţi să susţină toate costurile pe care le implică practicarea unui sport de performanţă.

Ziarul Financiar a vorbit cu copiii a trei oameni de afaceri din România care au făcut performanţă în sportul pe care îl practică. Patrick Ciorcilă, fiul lui Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania, a practicat timp de zece ani tenis de performanţă, iar ulterior a înfiinţat compania Sports Festival, care organizează turnee de tenis în ţară. El este de părere că susţinerea financiară a părinţilor este esenţială pentru un sportiv la început de drum, iar fără aceasta, sportivii renunţă.

„Sunt extrem de dese cazurile în care sportivii nu pot continua din acest motiv. La tenis, doar primii 100 de jucători ai lumii reuşesc să îşi producă un venit bun, iar asta în condiţiile în care probabil sunt zeci de mii care încearcă în lume“, spune Patrick Ciorcilă.

El este de părere că statul ar trebuie să se focuseze pe sportul de masă şi nu pe cel de performanţă, astfel contribuind la sănătate populaţiei.

„Dacă previi, vor scădea investiţiile şi cheltuielile în sistemul de sănătate, dacă avem o populaţie activă. Ulterior, inevitabil se vor naşte şi campioni, dacă vorbim despre sportul de performanţă“, spune el.

Anca Matei, fiica omului de afaceri Dorin Mateiu, fostul proprietar al Elit Cugir, a obţinut al patrulea loc la Campionatul European de Golf pentru copii şi a ocupat cel de-al treilea loc la US Kids Golf Tournament, mai mult, ocupă cel de-al treilea loc în clasamentul tinerilor campioni mondiali la golf. Ea este de părere că implicarea părinţilor în sportul pe care îl practică copiii este esenţială.

„Performanţa în sport este posibilă cu o susţinere pe termen lung şi implică sacrificiu, disciplină şi efort“, spune ea.

Tatăl ei, Dorin Mateiu, este de părere că sportul de performanţă trebuie susţinut şi de către companiile private, nu doar de către stat. Companiile se pot implica în diverse moduri, fie prin susţinerea directă a sportivilor, fie prin organizarea diferitelor competiţii sportive sau oferirea unor burse pentru copiii talentaţi fără posibilităţi financiare.

Propunerea lui Vald Căpuşan, fiul lui Nicolae Căpuşan, proprietarul complexului turistic SunGarden Golf&Spa Resort din Cluj, este susţinerea sportivilor prin crearea unor granturi de merit pentru tinerii talentaţi care să fie folosite exclusiv pentru echipamente, deplasări şi antrenamente. Vlad Căpuşan face alpinism de la vârsta de 13 ani, iar fără susţinerea financiară şi morală a părinţilor săi nu ar fi reuşit să cucerească culmile Munţilor Anzi sau Himalaya.

„Susţinerea părintilor e vitală, ei fiind fundaţia unui tânăr sportiv. Nu contează atât de mult partea financiară, cât cea legată de încurajarea şi motivaţia pe care un părinte o transmite unui copil, în special la începutul unei călătorii“, spune el.

Cei trei nu sunt singurii copiii ai oamenilor de afaceri care au reuşit să ajungă la performanţă în sportul pe care îl practică. Spre exemplu, Costel Căşuneanu junior, fiul omului de afaceri Costel Căşuneanu, este fost campion naţional la raliuri, câştigând an de an premii pentru cursele sale.

Sportul de performanţă implică o susţinere financiară constantă, căci fără aceasta tânărul sportiv cu greu poate face performanţă în sportul pe care îl practică, având în vedere lipsa finanţărilor din partea statului.

 

Patrick Ciorcilă (tenis), fiul lui Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania:

Cu siguranţă resursele financiare sunt un factor important în lumea sportului. Însă e extrem de diferit de la sport la sport. Spre exemplu, dacă e să luăm cazul tenisului de câmp, sport pe care l-am practicat peste 10 ani de performanţă, este poate cel mai sau printre cele mai costisitoare sporturi. Costurile sunt suportate în general de fiecare sportiv în parte, iar dacă calculăm salariul unui antrenor, unui fizioterapeut, bilete de avion şi cazări în condiţiile în care călătoreşti în toată lumea timp de 9-10 luni pe an, ajungem la foarte multe zeci de mii de euro pe an. Sunt extrem de dese cazurile în care sportivii nu pot continua din acest motiv. La tenis, doar primii 100 de jucători ai lumii reuşesc să îşi producă un venit bun, iar asta în condiţiile în care probabil sunt zeci de mii care încearcă în lume. Dacă luăm exemplul sporturilor de echipă, cum ar fi fotbal, handbal sau volei, majoritatea costurilor sunt acoperite de club, aşa că riscul tău este semnificativ mai mic.

 

Anca Matei (golf), fiica omului de afaceri Dorin Mateiu, fostul proprietar al Elit Cugir:

Este foarte important ca părinţii să se implice în sportul pe care îl practică copilul lor, dar greu de estimat cât de mult, la ce nivel. Important este să se creeze o relaţie care este unică. Să fie încredere, plăcere, motivare, susţinere emoţională si financiară. Sportul este foarte important în viaţa copiilor de zi cu zi, ajută din punct de vedere fizic şi îi disciplinează, îi învaţă să coopereze, să lucreze în echipă, învaţă ce este victoria, succesul, dar şi înfrângerea, eşecul. Prin sport au interacţiuni sociale, oportunitatea de a cunoaşte si de a-şi face prieteni. Performanţa în sport este posibilă cu o susţinere pe termen lung şi implică sacrificiu, disciplină şi efort.

 

Vlad Căpuşan (alpinism), fiul lui Nicolae Căpuşan, proprietarul complexului turistic SunGarden Golf&Spa Resort din Cluj:

Susţinerea părintilor e vitală, ei fiind fundaţia unui tânăr sportiv. Nu contează atât de mult partea financiară, cât cea legată de încurajarea şi motivaţia pe care un părinte o transmite unui copil, în special la începutul unei călătorii. De multe ori o încurajare după un eşec poate însemna mai mult decât orice susţinere financiară.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet