Business sportiv

Business sportiv. Cum facem performanţă la caiac-canoe? „Cei mai mulţi practică acest sport de plăcere şi nu pentru performanţă. Este un sport greu, care cere multe sacrificii“

19.08.2022, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

În ultimii ani, plimbarea cu caiacul a devenit tot mai populară, fiind promovate  de la excursii cu caiacul în Delta Dunării la expediţii pe lacuri de munte, însă în performanţă nu se vede aceeaşi „efervescenţă.“

România are toate resursele naturale  (luciu de apă) pentru a deveni „pepinieră“ a sportivilor de performanţă în caiac-canoe, însă pentru a face performanţă are nevoie de investiţii în infrastructura materială, dar şi să îşi crească baza de selecţie, în prezent fiind doar puţin peste 1.400 de sportivi legitimaţi în acest sport.

„România are mult luciu de apă pentru caiac-canoe, dar baza materială este slabă, nu au mai fost investiţi bani în bărci, echipamente. Mai mult, baza de selecţie s-a redus foarte mult din cauză că numărul de copii este mai mic acum. Avem cam 300 de copii de 12-18 ani care participă anual la competiţii din care 20 de „vârfuri“, a spus pentru ZF Ion Bîrlădeanu, preşedintele Federaţiei  de Caiac- Canoe din România. Datele de la Statistică arată că în 2020 erau doar 1.450 de sportivi legitimaţi la caiac-canoe, număr constant în ultimii cinci ani.

„Cei mai mulţi practică acest sport de plăcere şi nu pentru performanţă. Este un sport greu, care cere multe sacrificii, cei care îl practică trebuie să aibă calităţi  deosebite“.

Recent, Cătălin Chirilă a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint de la Halifax (Canada)  la proba de canoe simplu pe 1000 de metri. După aurul lui Aurel Macarencu din 1986 aceasta este prima reuşită de aur la C1 1000 metri pentru România, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Singurii români care au mai luat aur la această probă sunt Ivan Patzaichin (de două ori, în 1973 şi 1977) şi Simion Ismailciuc, în 1963.

Cluburile fac selecţia în prezent în rândul copiilor cu vârste de 9-10 ani pentru iniţiere, deşi înainte erau selectaţi doar copii cu vârste de 13-14 ani.  „Am scăzut intervalul de vârstă pentru a mări baza de selecţie pentru iniţiere. Avem 70 de copii pentru caiac ‚Äìcanoe la club. Mergem în diferite localităţi precum Mila 23, Jurilovca, Dunăvăţ, Carcaliu, Somova, Crişan, Sulina pentru a selecta copii pentru acest sport, dar problema este că sunt sate întregi care au rămas cu o singură clasă de copii. Pentru acest sport căutăm să facem selecţia din localităţi de lângă apă, să găsim nativi. Le oferim cazare la internat, mese asigurate. Cei de la oraş vin şi pleacă, se orientează spre sporturi mai uşoare sau alte activităţi“, a spus Miron Vasile, director şi antrenor de caiac - canoe  la Clubul Sportiv Municipal Danubiu Tulcea. „Este nevoie de investiţii în dotări, în bărci, în bazele sportive, care sunt foarte vechi“. La acest club a debutat şi s-a format de altfel şi sportivul Cătălin Chirilă. Cele mai multe medalii le-a obţinut la acest sport Ivan Patzaichin, născut în satul Mila 23, cvadruplu premiat cu aur la Jocurile Olimpice de vară şi triplu laureat cu argint.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet