Business sportiv

Business sportiv. Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică şi preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, investeşte în imobiliare, în complexul rezidenţial iResidence din Voluntari, asupra căruia vrea să îşi lase amprenta. „Îmi propun să mă ocup personal de zona de sport din complex“

12.04.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Complexul rezidenţial din Voluntari va avea un parc de 15.000 mp cu teren de sport multifuncţ̦ional, pistă̆ pentru biciclete de 423 de metri liniari, centru wellness şi spa cu piscină̆ semiolimpică̆ acoperită̆.

Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică şi preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, face primii paşi în imobiliare, dezvoltând alături de omul de afaceri Ion Crăciunescu, fondatorul IBB Holding, ansamblul rezidenţial iResidence din Voluntari, aflat lângă Pipera Plaza.

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj este acţionar minoritar în proiectul iResidence, care are o valoare de piaţă de 160 mil. euro şi a cărui investiţie se apropie de această sumă, după cum au transmis reprezentanţii acestuia. Ansamblul va avea facilităţi sportive, iar multipla campioană olimpică la canotaj îşi propune să se ocupe personal de zona de sport din complex.

„Întotdeauna asociem sportul cu sănătatea, cu mişcarea, nu neapărat cu performanţa. Pentru a fi sănătos cred că fiecare dintre noi putem face mişcare. Acest complex asta pune la dispoziţie – să mergi pe bicicletă, să îţi laşi copiii în siguranţă afară, să te recuperezi medical. Va avea o piscină semiolimpică, iar pentru copiii din complex, dar şi pentru cei din afara lui se pot organiza competiţii de înot.“

„Vor fi antrenori de înot pentru copii. Îmi propun să administrez eu bazinul şi sala de fitness şi o să mă ocup personal de zona de sport din complex“, a spus pentru ZF Elisabeta Lipă la evenimentul de inaugurare a ansamblului iResidence.

Proiectul iResidence este dezvoltat în două faze şi va avea, în total, 525 de apartamente, care vor fi livrate până în  a doua parte a anului 2026. Până în prezent, menţionează multipla campioană olimpică la canotaj, s-au vândut aproximativ 100 de apartamente.

Complexul rezidenţial din Voluntari va avea un parc de 15.000 mp cu teren de sport multifuncțional, pistă pentru biciclete de 423 metri liniari, centru wellness și spa cu piscină semi-olimpică acoperită. Suprafaţa totală construită a complexului rezidenţial va depăşi 112.000 mp.

iResidence este format din opt clădiri principale, fiind disponibile 41 de tipologii diferite de apartamente cu două, trei sau patru camere și penthouse.  Acesta este primul proiect rezidenţial dezvoltat pe plan local de grupul IBB Holding România, parte a grupului fondat în Germania de antreprenorul român Ion Crăciunescu. Elisabeta Lipă spune că a ales să se alăture acestui proiect imobiliar pentru că el „vine cu o educaţie nemţească“, iar de-a lungul experienţei în sport a admirat sportivii nemţi pentru cum se purtau în competiţii, pentru stilul şi disciplina lor.

Totodată, şi în sport, dar şi în business, mai spune ea, totul trebuie făcut pas cu pas, cu răbdare şi multă muncă pentru a se ajunge la performanţă.

„Astăzi sunt în poziţia de antreprenor. Instinctul meu mi-a spus că trebuie să răspund unor provocări, altele decât cele cu care m-am obişnuit în arenele sportive. În business, la fel ca în sport, trebuie să dai dovadă de profesionalism, de multă muncă, de respect faţă de cei cu care lucrezi“, a mai adăugat preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.

Ea a adus în business multe lucruri pe care le-a învăţat în sport, iar unele dintre cele mai importante lecţii învăţate sunt acelea că performanţa se construieşte cu răbdare şi multă muncă, iar lucrurile măreţe nu pot fi făcute decât în echipă.

„Trebuie să cauţi oameni care să gândească la fel ca tine şi zi de zi să luptaţi pentru acelaşi ţel. Cu siguranţă, după multă muncă, medalia aceea cea mai strălucitoare va veni. Dar fără o echipă, indiferent cât de bun ai fi, nu reuşeşti.“

IBB Holding Group SA este un grup de companii ce activează în industria de construcţii, în domenii precum infrastructură, construcţii civile şi industriale, producţie de beton şi asfalt, dezvoltare imobiliară, precum şi servicii conexe construcţiilor. Activitatea din România a început în anul 2016 prin înfiinţarea companiei IBB-HIB România.

Grupul cuprinde 12 companii şi deţine facilităţi proprii de producţie de asfalt şi beton, autobasculante, autobetoniere şi utilaje, precum şi un laborator de analiză şi încercări în construcţii. IBB Holding a fost înfiinţat de Ion Crăciunescu, antreprenor cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul construcţiilor din România şi Germania.

Cifra de afaceri cumulată pentru întregul grup este de 75 mil. euro, majoritatea susţinută de liniile de afaceri din infrastructură, producţie asfalt şi beton, precum şi construcţii civile şi industriale. Profitul net a fost de 5 mil. euro  în 2023, în creştere cu 30% faţă de 2022.

Investiţiile totale ale IBB Holding în România au fost de 48 mil. euro, în special în facilităţi de producţie, utilaje şi laboratorul de analiză şi încercări în activitatea de construcţii. Valoarea acestor investiţii nu cuprinde însă şi proiectul iResidence, ci doar achiziţia unor terenuri în ţară, întrucât grupul are în plan să extindă proiectul rezidenţial la nivel naţional.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet