Business sportiv

Business sportiv. Gabriel Grecescu, secretar general al Federaţiei de Şah: Începând cu 2023 ne dorim să atragem şi mai mulţi participanţi, astfel încât România să devină cel mai important centru şahistic din Europa

14.10.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Federaţia Naţională de şah se află în top trei cele mai mari federaţii sportive după numărul de sportivi, adunând 18.000 de sportivi legitimaţi.

Gabriel Grecescu, secretar general al Federaţiei Naţionale de Şah, spune că anul viitor federaţia are în plan să organizeze diferite competiţii, astfel încât România să ajungă cel mai important centru de şah din Europa.

„Federaţia Română de Şah a demarat la începutul acestui an un circuit de turnee, denumit România Grand-Prix, care are şase etape şi fondul de premiere depăşeşte 100.000 de euro. În cadrul acestui proiect am reuşit să atragem parteneri importanţi şi autorităţi locale care au rezonat cu ideea de a se implica în aceste evenimente de şah. Începând cu 2023 ne dorim să atragem şi mai mulţi participanţi, astfel încât România să devină cel mai important centru şahistic din Europa. Şi cine ştie, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să devenim cel mai important punct pe harta şahului mondial”, spune Gabriel Grecescu.

Totodată, federaţia a organizat anul acesta Campionatul Mondial de juniori, unde au participat 600 de copii din 75 de ţări. Pentru anul viitor este în plan organizarea Campionatului European de juniori, care va avea loc la Mamaia, iar ţinta federaţiei este să adune circa 1.000 de participanţi. Pentru 2023, Federaţia de Şah are planificate 25 de evenimente care vor avea loc în România.

Gabriel Grecescu spune că în ultimii ani şahul a înregistrat o creştere importantă în ceea ce priveşte noii practicanţi, iar acest lucru se observă şi în România.

„Avantajul şahului a constat în faptul că noi aveam deja platforme online dezvoltate şi active. Izolarea forţată a făcut să fie creşteri masive în rândul noilor utilizatori, iar acest trend ascendent s-a raportat şi către federaţiile naţionale de profil. Părinţii au fost mereu conştienţi de beneficiile şahului, diferenţa se face între accesul la informaţie. Dacă am face un exerciţiu de imaginaţie şi am avea o lume în care să se vorbească în fiecare zi la jurnalele de ştiri despre şah, credeţi că ar fi mai mulţi părinţi care şi-ar înscrie copiii la cursurile de şah? Răspunsul este evident, aşa cum probabil aţi intuit, acolo ne dorim să ajungem. Să transmitem pe toate canalele de comunicare beneficiile practicării şahului”, adaugă el. 

Federaţia Naţională de şah se află în top trei cele mai mari federaţii sportive după numărul de sportivi, adunând 18.000 de sportivi legitimaţi. Cu toate că se află în top 3, şahul nu este cel mai reprezentat sport din România, numele campionilor din acest sport nefiind foarte sonore în spaţiul public. Federaţia are în plan să aducă mai aproape şahul de copiii, dar şi de adulţi, prin organizarea diferitelor competiţii, cât şi prin creşterea gradului de conştientizare asupra beneficiilor pe care le are şahul.

„Am demarat un proiect alături de Ministerul Educaţiei pentru introducerea şahului în şcoli, iar în viitorul apropiat suntem convinşi că acest proiect va fi implementat. Am implementat un proiect pilot de regionalizare, alături de Fundaţia Nouă Ne Pasă, în patru regiuni, în care copiii medaliaţi la Campionatele Naţionale au şansa să lucreze gratuit alături de cei mai buni antrenori din ţară. Acest proiect ne dorim să-l extindem în viitor şi în mai multe regiuni. Din 2023, vom începe diferite colaborări cu cei mai buni antrenori din lume, astfel încât să le asigurăm copiilor talentaţi şi muncitori cele mai bune condiţii pentru performanţă”, precizează Gabriel Grecescu.

El este de părere că şahul oferă una dintre cele mai importante lecţii pe care le poate primi un copil, faptul că trebuie să suporte consecinţele propriilor acţiuni,

„Importantă este lecţia pe care ţi-o oferă şahul. Atunci când ai făcut o mutare bună este meritul tău, iar atunci când greşeşti, ţine doar de tine să îndrepţi lucrurile. Nu pot interveni părinţii sau prietenii. Toate aceste lucruri se aplică în viaţa reală, tocmai din acest motiv această lecţie pe care o oferă şahul este atât de importantă”, mai spune Gabriel Grecescu.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet