Business sportiv

Business sportiv. Iaşiul devine capitala eSports pentru 11 zile. Campionatul Mondial de eSports, pentru prima dată în România, aduce peste 700 de jucători din 120 de ţări. Mihai Chirica, primarul Iaşiului: „Hotelurile sunt pline, ne-a fost greu să găsim locuri de cazare pentru oficiali“

25.08.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Campionatul Mondial de eSports va avea loc în perioada 24 august - 3 septembrie şi va aduce la Iaşi peste 700 de jucători veniţi din 120 de ţări ♦ Evenimentul este organizat de Primăria Muncipiului Iaşi şi Federaţia Internaţională de eSports. Costurile organizării evenimentului s-au ridicat la 6 milioane de euro.

Iaşiul găzduieşte Campionatul Mondial de eSport, o premieră pentru România, în perioada 24 august  -  3 septembrie. Evenimentul aduce la Iaşi peste 700 de jucători din 120 de ţări, inclusiv România va fi reprezentată la campionat de o echipă.

Campionatul va pune pe harta mondială a jocurilor video Iaşiul şi, implicit, România, care ar putea profita de aportul de imagine adus de organizarea unui astfel de eveniment.

„Este un eveniment inedit, nu s-a mai întâmplat nicăieri în România. Cred că dăm un start pentru o nouă abordare pentru ceea ce priveşte sportul, noile provocări aduse de tehnologie. Speranţa noastră este ca comunitatea să înţeleagă că toate aceste exerciţii pe care copiii le fac de câţiva ani prin utilizarea jocurilor electronice se concretizează printr-un campionat mondial la Iaşi“, spune pentru ZF Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi.

Evenimentul este organizat de Primăria Muncipiului Iaşi şi Federaţia Internaţională de eSports. Costurile organizării evenimentului s-au ridicat la 6 milioane de euro, însă primarul Iaşiului speră ca investiţia să fie recuperată din vânzarea biletelor, sponsorizări şi alte venituri pe care le-ar putea aduce un astfel de eveniment.

De asemenea, organizarea unui astfel de eveniment la Iaşi a fost una dificilă, mai ales că în România nu au mai fost organizate campionate mondiale de jocuri video.

„Este foarte greu de organizat pentru că nici nu găseşti oameni care să fi trecut prin aşa ceva, te bazezi pe informaţii care vin din afară, dar nu întotdeauna se potrivesc pentru că e prima dată când a venit în Europa, sunt alte mentalităţi, alte abordări şi alte provocări“, spune Mihai Chirica.

Cei 700 de jucători vor fi însoţiţi de echipele lor, ajungând astfel la peste 1.000 de participanţi, astfel că locurile de cazare din Iaşi sunt aproape în întregime ocupate în perioada campionatului. Mai mult, primarul Iaşiului spune că infrastructura hotelieră nu a fost pregătită pentru un eveniment de o asemenea amploare.

„Pe lângă jucători şi echipele lor, se vor adăuga şi alţi turişti, avem însă o problemă care ţine de locurile de cazare. Ne-a fost foarte greu să găsim locuri de cazare pentru cei care fac parte din oficiali. Peste .000-5.000 de locuri de cazare am putut mobiliza s-au ocupat, dar sperăm să fie un imbold şi pentru domeniul hotelier să îndrăznească mai mult.“

„La unele conferinţe internaţionale avem şi în Piatra Neamţ şi în Târgu Neamţ, pentru a putea asigura tuturor cazare“, mai spune el.

Competiţiile din cadrul campionatului care se vor da pentru titlul de campioni mondiali şi premii totale de 500.000 euro vor fi împărţite în trei competiţii pe echipe pentru jocuri de PC, Counter-Strike: Global Offensive, Counter-Strike: Global Offensive Female si Dota 2, două competiţii pentru jocuri de consolă, eFootball şi Tekken şi două competiţii pentru jocuri mobile, PUBG Mobile şi Mobile Legends.

La fiecare competiţie, România va fi reprezentată de mai mulţi sportivi. Echipa României la Dota 2 este condusă de Omar Aliwi, jucător născut şi crescut în România, finalist al celei mai mari competiţii de esports din lume, The International, iar echipa sa este formată din Angel Niamtu, Daniel Heisu, Radu Ionuţ Muşat şi Mihai Antonio.

De asemenea, la CS:GO, România va fi reprezentată de cea mai bună jucătoare din lume, anume Ana Dumbravă, care va fi căpitanul reprezentativei feminine de CS:GO a României, formată din Lavinia Banica, Melissa Aylin, Ramona Dodu şi Emilia Gratie.

La eFootbal, echipa România va fi condusă de Adrian Urmă, jucător profesionist.

Campionatul Mondial de Esports este parte din evenimentul Digital Throne, un festival care se va desfăşura timp de 10 zile, în cadrul căruia vor avea loc, în zona Palatului Culturii din Iaşi, activităţi conexe şi evenimente, precum Comic Con, workshopuri educative şi showmatchuri cu invitaţi speciali. Festivitatea de închidere a Digital Throne are loc pe 1-3 septembrie cu o serie de concerte.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet