Business sportiv

Business sportiv. Investiţii de peste 400 milioane lei în săli de sport, complexuri sportive şi bazine de înot au fost finalizate în acest an

25.08.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Compania Naţională de Investiţii a finanţat 55 de proiecte privind construcţia de săli de sport, complexuri sportive şi bazine de înot care au fost finalizate în acest an.

Săli de sport, complexuri sportive şi bazine de înot în valoare totală de 400 milioane lei au fost finalizate în acest an cu bani proveniţi de la Compania Naţională de Investiţii, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei.

Cele mai mari investiţii au fost făcute în sălile de sport, fiind şi cele mai multe astfel de proiecte finalizate anul acesta. 41 de săli de sport din comunele din Vâlcea, Maramureş, Iaşi, Satu Mare, Suceava şi altele au fost finalizate în acest an. Valoarea tuturor sălilor de sport finalizate în acest an este de 300 milioane lei, reprezentând majoritatea investiţiilor în infrastructura sportivă finanţată prin CNI.

Anul acesta, 11 complexuri sportive au fost date în folosinţă în mai multe judeţe din ţară. Valoarea acestora s-a ridicat la 68 milioane lei.

De asemenea, doar trei bazine de înot au fost finalizate în acest an cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. Chitila, judeţul Ilfov, Recea, judeţul Maramureş, şi Sandominic, judeţul Harghita, sunt localităţile care din acest an au un bazin de înot. Valoarea totală a investiţiilor în aceste bazine de înot s-a ridicat la peste 40 mil. lei.

Cele mai mari investiţii în infrastructura sportivă din ultimii ani au fost realizate de stat prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care se află în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi are ca obiectiv principal executarea programelor de interes public sau social în domeniul construcţiilor.

Numărul proiectelor CNI finalizate a crescut de la an la an, la fel şi valoarea investiţiilor. Astfel, în 2021 proiectele finalizate au avut o valoare de peste 1,1 miliarde lei, cea mai mare sumă alocată de CNI din ultimii cinci ani, însă anul trecut valoarea proiectelor finalizate a fost de doar 800 milioane lei. Anul tercut, circa 72 de săli de sport, complexuri sportive şi bazine de înot au fost finalizate. Ca număr de proiecte, Suceava şi Vâlcea sunt judeţele în care au fost finalizate cele mai multe proiecte de infrastructură sportivă, câte şase investiţii în fiecare din cele două judeţe. Însă, Bihorul a fost judeţul  în care au fost cele mai mari investiţii, în valoare de 131 milioane lei, însă doar două proiecte de infrastructură. Astfel, în Oradea a fost finalizată construcţia sălii polivalente de 5.000 de locuri, proiect în valoare de 122 milioane lei, dar şi o sală de sport în satul Biharia, judeţul Bihor, investiţie de aproape 9 milioane lei.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet