Business sportiv

Business sportiv. Jocurile Olimpice şi Euro 2024, cele mai importante evenimente sportive din acest an. România va fi din nou prezentă la Euro, iar sportivii români se aşteaptă să se întoarcă acasă cu medalii de la Paris

05.01.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Echipa de fotbal a României se reîntoarce în acest an la Euro, după ce a lipsit de la ultima ediÅ£ie a Campionatelor Europene de Fotbal â™¦ Jocurile Olimpice, care vor avea loc la Paris, ar putea duce României mai multe medalii, se aÅŸteaptă mai multe federaÅ£ii sportive ♦ Pe plan local, vor fi organizate câteva competiÅ£ii de nivel internaÅ£ional precum Transylvania Open, Campionatul European de Lupte ÅŸi Campionatul European de Mountain Bike.

Sportul românesc va trece prin două teste majore în acest an, odată cu participarea la Jocurile Olimpice, care au loc la Paris, şi calificarea echipei de fotbal a României la Campionatele Europene, după ce a lipsit de la ultima ediţie.

Pentru fotbalul românesc, o performanţă a fost doar calificarea echipei la Euro, însă rămâne încă un semn de întrebare cum va reuşi să performeze România în acest campionat. Pe de altă parte, sportivii români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris vor să se întoarcă acasă cu medalii.

Spre deosebire de 2023, un an efervescent din punctul de vedere al organizării competiţiilor de nivel european şi internaţional în România, anul acesta doar câteva competiţii de acest nivel vor fi organizate local, printre care Transylvania Open şi Campionatele Europene de Lupte. Mai mult, anul 2024 va fi decisiv pentru Simona Halep, fiind programată în acest an audierea sa la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

 

Ce competiţii sportive de nivel internaţional vor fi organizate în România în 2024?

 

EURO 2024

România s-a calificat la Campionatele Europene din acest an, după ce la ultima ediÅ£ie a lipsit. Echipa de fotbal a României s-a calificat  pe primul loc în grupă la Euro 2024, după ce a învins ElveÅ£ia cu 1-0 în meciul disputat pe Arena NaÅ£ionala în luna noiembrie a anului trecut. Calificarea la Campionatul European din 2024 readuce România în cel mai important turneu de fotbal din Europa după ce echipa naÅ£ională nu a mai participat din 2016. Meciul disputat pe Arena NaÅ£ională a fost urmărit din tribune de peste 50.000 de oameni. România s-a calificat la Euro 2024 încă de la victoria împotriva Israelului, meci ce s-a jucat în Ungaria, unde naÅ£ionala României a învins cu 2-1.

Evenimentul va fi organizat de Germania. Euro 2024 va începe pe 14 iunie 2024 şi se va termina pe 14 iulie 2024.

Primul meci al României va fi pe data de 14 iunie, pe Allianz Arena din München, unde va juca contra câştigătoarei play-off-ului B. Următorul meci al României va fi în Köln, pe 22 iunie, contra Belgiei, iar al treilea meci al grupei va avea loc în Frankfurt, pe 26 iunie.

Odată cu calificarea la Euro 2024, Federaţia Română de Fotbal va primi de la UEFA 9,25 milioane euro, iar estimările arată că jucătorii vor primi câte 150.000 de euro în funcţie de performanţe. În funcţie de evoluţia naţionalei în Campionatul European, FRF va beneficia şi de alte bonusuri de ordinul milioanelor de euro.

 

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice reprezintă cea mai importantă competiţie sportivă a anului 2024. Mai mulţi sportivi români s-au calificat deja la JO ce vor avea loc în acest an la Paris, însă mai există sporturi la care România are şanse să se califice.

La ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, organizate la Tokyo un an mai târziu decât ar fi trebuit, în 2021, din cauza pandemiei, România a încheiat pe locul al 46-lea, cu doar patru medalii. Singura medalie de aur a României de la Tokyo a fost cea obţinută de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, după ce au terminat pe primul loc în finala probei de dublu vâsle feminin. Celelalte trei medalii ale delegaţiei României au fost de argint.

Pentru ediÅ£ia din acest an, federaÅ£iile sportive se aÅŸteaptă la obÅ£inerea a 13 medalii. ÃŽn luna noiembrie a anului trecut, Comitetul Olimpic ÅŸi Sportiv Român a organizat forumul Evaluarea potenÅ£ialului Olimpic al României pentru Jocurile celei  de-a XXXIII-a Olimpiade Paris 2024, eveniment în cadrul căruia 11 federaÅ£ii naÅ£ionale sportive ÅŸi-au anunÅ£at obiectivele:

1. FR Atletism - obiectiv 1 medalie

2. FR Box - obiectiv 1 medalie

3. FR Canotaj - obiectiv 3 medalii dintre care una de aur - echipajul dublu fete

4. FR Ciclism - obiectiv 1 medalie, la mountain bike

5. FR Kaiac-Canoe - 1 medalie

6. FR Haltere - obiectiv 1 medalie

7. FR Lupte - obiectiv 1 medalie

8. FR Nataţie şi Pentatlon Modern - obiectiv 1 me­dalie

9. FR Scrimă - obiectiv 1 medalie, la sabie masculin

10. FR Tenis de Masă - obiective 1 medalie

11. FR Tir Sportiv - obiectiv 1 medalie

12. FR Gimnastică - obiectivul este o clasare pe locurile 7-8 cu echipa, 1-2 clasări pe locurile 7-8 la individual, în finalele pe aparate, şi o clasare pe locurile 1-24 la individual compus.

 

Transylvania Open

Cea de-a patra ediţie a Transylvania Open va avea loc în perioada 3-11 februarie la Cluj, iar organizatorii au în plan să aducă în jur de 15-20 de jucătoare de tenis din România. La ediţia din 2023, în cele nouă zile de Transylvania Open au fost peste 20.000 de spectatori, iar printre jucătoarele din România s-au numărat Sorana Cîrstea, Ana Bogdan şi Jaqueline Cristian. Evenimentul sportiv a fost difuzat în peste 150 de ţări pe platforme precum Amazon, Sky Sports şi ESPN.

Celelalte ediÅ£ii ale Transylvania Open au fost organizate toamna, însă  Patrick Ciorcilă, directorul turneului, spune că noua perioadă a fost impusă de WTA. Transylvania Open a fost votat, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun turneu al anului la categoria WTA 250. La această categorie, mai sunt organizate turnee în Qatar, Germania, Polonia, Cehia ÅŸi alte destinaÅ£ii.

Investiţia în turneu în organizarea turneului Transylvania Open a ajuns în 2023 la circa 1,5 milioane euro. Turneul se susţine în proporţie de circa 80% din parteneriate şi sponsorizări.

 

Campionatul European de Lupte

Bucureştiul este al doilea an la rând gazda Campionatului European de seniori de Lupte, care va fi organizat în acest an în perioada

12-18 februarie. Anul trecut, în Capitală a fost organizat Campionatul European de seniori U23.

 

Campionatul European de Mountain Bike

România va organiza Campionatul European de Mountain Bike din 2024, care va avea loc la Cheile Grădiştei, în judeţul Braşov. Este pentru prima dată când pe plan local se desfăşoară un campionat european de ciclism. Competiţia va avea loc în perioada 8-12 mai 2024.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet