Business sportiv

Business sportiv. Lipsa activităţii fizice în rândul copiilor afectează coloana vertebrală, care va duce mai târziu la adulţi dependenţi de medicamente. Raluca Chişu, KinetoBebe: „Ar trebui să nu mai dăm vina pe dispozitive şi laptop“

16.02.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Aproape un sfert dintre copii au probleme de postură şi dureri de spate, iar principalele cauze sunt sedentarismul şi postura incorectă.

Numărul copiilor care acuză probleme de spate este în creştere, iar mulţi dintre părinţi pun problemele celor mici pe seama greutăţii ghiozdanului sau a folosirii telefonului, tabletei sau laptopului. Raluca Chişu, fondatoare centrului de terapie pentru copii KinetoBebe, spune că dispozitivele nu sunt principalele vinovate pentru durerile de spate ale copiilor, ci lipsa de interes şi informare cu privire la cum pot fi folosite aceste dispozitive în mod corect, cât şi lipsa activităţii fizice în rândul copiilor.

„Ar trebui să nu mai dăm vina pe dispozitive şi calculatoare pentru că ele deja sunt din viaţa de zi cu zi a copiilor. Fac parte din rutina lor, ce ar trebui să facem este să ne interesăm cum ar trebui să le folosim corect, cum ar trebui ca acest stat cu tableta în mână, pentru un copil de clasa întâi sau a doua, să fie făcut corect în aşa fel încât să nu îi dăuneze sănătăţii. Nu venim să îi înterzicem, ci venim să îmbrăţişăm rutina pe care copiii o au“, spune Raluca Chişu.

KinetoBebe a început în luna decembrie un program de prevenire a atitudinilor posturale incorecte, care are ca scop informarea elevilor cu vârste între 6 şi 11 ani cu privire la importanţa adoptării unei posturi corecte în toate activităţile lor cotidiene. Kinetoterapeuţii pediatri ai centrului merg în şcoli şi ţin workshopuri interactive cu copiii despre postură, sport şi utilizarea corectă a dispozitivelor electronice.

„Ideea a pornit de la dorinţa de a deschide un dialog cu părinţii care încă nu prezintă interes asupra posturii corecte a copiilor. Acest dialog cu părinţii nu îl putem începe decât prin intermediul copiilor şi al unei discuţii libere în clasă în care recapitulăm cu copiii toate aceste poziţii pe care ei ar trebui să le ştie deja la nivel de vârstă şcolară, poziţia în bancă, poziţia la scris, în faţa calculatorului, cu telefonul în mână, toate aceste poziţii sunt explicate şi cadrele didactice insistă asupra lor în timpul orelor, copiii le ştiu“, explică Raluca Chişu.

Problema intervine atunci când părinţii nu sunt suficient de bine in­formaţi cu privire la postura co­rectă a copiilor. O postură corectă trebuie încurajată atât la şcoală, de profesori, cât şi acasă, de pă­rinţi. „Postura corectă se men­ţine odată ce a intrat în obişnuinţă, dacă este menţinută şi acasă şi la şcoală“, adaugă ea.

Nu există un studiu recent privind problemele cu coloana vertebrală sau de dezvoltare fizică ale copiilor, însă un studiu de mai bine de un deceniu, realizat de Insitutului Naţional de Statistică, arăta că la acea vreme circa 25% din copii aveau probleme medicale. La această statistică contribuiau sedentarismul, alimentaţia şi poziţia incorectă la birou. Cu toate că datele nu sunt recente, problemele au rămas.

„Noi am realizat un studiu acum cinci ani care concluziona că 75% dintre copiii care terminau grădiniţa aveau probleme de mers şi de mobilitate fizică. Aici nu mai putem da vina doar pe postura la scris şi poziţia în bancă sau greutatea ghiozdanului, ci ne ducem către viaţa sedentară a copilului şi la lipsa de activitate în primii ani de viaţă“, explică ea.

Numărul copiilor care se prezintă în centrele de recuperare cu probleme ale coloanei vertebrale a crescut în ultimii ani, pandemia fiind văzută ca principalul vinovat pentru lipsa activităţii copiilor şi pentru durerile de spate.

„S-a aruncat vina pe pandemie, eu cred că a fost vorba de o coincidenţă şi este o problemă din cauza noilor obiceiuri pe care copiii le au.“

Fără o informare corectă a copiilor şi încurajarea lor de a menţine postura corectă, cât şi să aibă activitate fizică constantă, problemele de spate ale copiilor se vor traduce într-o depedenţă de medicamente a adulţilor de mai târziu.

De la începutul programului, din luna decembrie a anului trecut, kinetoterapeuţii centrului au ajuns la circa 2.000 de copii din mai multe şcoli din Bucureşti. Antreprenoarea are în plan să ajungă la 10.000 de copii până la finalul anului şi să realizeze în luna decembrie o statistică la nivel de Bucureşti asupra comportamentului copiilor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet