Business sportiv

Business sportiv. Sporturi noi se nasc din combinaţia celor cu tradiţie. Cum se joacă sporturi precum catchball, teqball, pickleball şi padbol, care devin tot mai atractive pentru sportivii amatori?

26.01.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Catchball, teqball, pickleball şi padbol sunt câteva dintre sporturile care combină tehnici şi reguli din alte sporturi de tradiţie precum tenis, volei sau fotbal.

Tot mai multe sporturi noi au început să apară în România, multe dintre ele fiind, de fapt, o combinaţie a unor sporturi cu tradiţie, dar care nu cer o anumită condiţie fizică sau sportivi de peformanţă.

Catchball, teqball, pickleball şi padbol sunt câteva dintre sporturile care combină tehnici şi reguli din alte sporturi de tradiţie precum tenis, volei sau fotbal, iar în România sunt la început de drum, dar au reuşit să câştige admiraţia unor sportivi amatori. Catchballul este un sport de echipă asemănător cu voleiul dedicat exclusiv femeilor, diferenţa principală fiind faptul că mingea trebuie prinsă şi nu lovită. Unul dintre motivele pentru care devine un sport tot mai îndrăgit de femei este faptul că nu necesită o anumită condiţie fizică. Catchballul a apărut în Israel, inventat de câteva mămici de acolo.

Astăzi, există o federaţie internaţională şi campionate mondiale însă în România a apărut abia de câţiva ani.

Pickleballul combină elementele din tenis de câmp, tenis de masă şi badminton, poate fi practicat de persoanele de aproape toate vârstele. Pickleballul a devenit un sport tot mai popular în rândul americanilor, însă în România a ajuns abia în 2018-2019. Pickleball se poate juca la dublu sau individual pe un teren similar cu cel de badminton ca dimensiuni, având însă marcajul similar cu cel din tenis, unde există o zonă de serviciu, dar şi o zonă specifică numită non-volley zone, în care este interzisă lovirea mingii din aer.

Istoria acestui sport a început încă din 1965, când un parlamentar american pe nume Joel Pritchard şi prietenul său Bill Bell au dori să joace badminton cu copiii, dar în lipsa unui echipament s-au folosit de palete de tenis de masă şi o minge cu găuri. Ulterior, au continuat să joace astfel şi au început să creioneze câteva reguli, care aveau la bază regulamentul de badminton, iar în 1967 a fost amenajat şi primul teren de pickleball.

Între 1972 şi 1978 s-au format şi primele asociaţii care au avut ca scop promovarea acestui sport, ulterior au apărut şi pionerii acestui sport, care au organizat diferite turnee.

Pickleball are în prezent şi o federaţie internaţională, dar şi un număr impresionant de oameni care au jucat cel puţin o dată acest sport, de circa 9 mil de persoane. În Europa, acest sport a devenit tot mai popular în ţări precum Franţa, Italia sau Germania.

Teqball a apărut în 2017 şi este un sport care se joacă pe o masă curbată cu o minge obişnuită de fotbal, se aseamănă cu fotbal-tenis-ul, însă „terenul“ este masa curbată.

„Folosind ideea simplă a unei mese curbate, a fost creat un sport care se poate practica oriunde, oricând şi de către oricine, indoor sau outdoor, indiferent de vârstă sau de gen. Competiţiile se desfăşoară la individual, dublu şi dublu-mixt, după un regulament specific, care face din acest sport unul extrem de atractiv şi dinamic“, se arată pe site-ul Federaţiei Române de Teqball.

La nivel mondial, Teqball are ambasadori foşti jucători de fotbal precum Ronaldinho, Figo, Galas, Karembeu, Puyol, Pires.

Tot o combinaţie între fotbal şi tenis este şi padbol-ul, care combină de asemenea şi elemente din padel şi squash. Padbol-ul a fost inventat în Argentina, în 2010, iar în România a fost adus în 2015. Terenul de padbol are doar 60 de metri pătraţi, iar fiecare jumătate de teren este împarţită în trei zone, anume zona de servire, de primire şi de atac. La jumătatea terenului se află un fileu, ca la tenis. Sportul de poate juca în echipe de câte două persoane.

„Cu o suprafaţă de joc profesională care amortizează impactul, cu o minge special creată, padbol preia multe elemente din fotbal, tenis, padel şi squash, devenind astfel un sport foarte popular în toate ţările în care se practică. E nou, dar foarte uşor de jucat. Este urmaşul cu mult mai dinamic, spectaculos şi evoluat al tenisului de picior“, se arată pe site-ul Federaţiei Române de Padbol.

Există puţine cluburi sportive care practică aceste discipline, însă sporturile câştigă tot mai mult interes din partea amatorilor şi a celor care vor să încerce sporturi noi. 

 

⇒ Catchballul este un sport de echipă asemănător cu voleiul dedicat exclusiv femeilor, diferenţa principală fiind faptul că mingea trebuie prinsă şi nu lovită.

⇒ Pickleballul combină elementele din tenis de câmp, tenis de masă şi badminton, poate fi practicat de persoanele de aproape toate vârstele.

⇒ Teqball este un sport care se joacă pe o masă curbată cu o minge obişnuită de fotbal, se aseamănă cu fotbal-tenisul.

⇒ Padbol combină elemente din tenis şi fotbal. Este un sport care se desfăşoară pe un teren de 60 mp şi se poate juca în echipe de câte două persoane.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet